M&A en NVP Lenteborrel op 9 maart 2017: Rentmeesterschap of woekeraar?

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:36
De initiatiefnota van PvdA-politici Henk Nijboer en Ed Groot over de private-equitysector bracht een storm aan reacties teweeg. Nederland was te klein en de hebzucht van private-equityinvesteerders zou excessief groot zijn. Op de M&A en NVP Lenteborrel vorig jaar is daar de broodnodige nuance in aangebracht. Het thema van dit jaar luidt als volgt: 'Rentmeesterschap of woekeraar?'.

De initatiefnota van Nijboer en Groot, die elf dagen na de M&A en NVP Lenteborrel 2016 op navolging kon rekenen in een notaoverleg met Minister Dijsselbloem en Staatssecretaris Wiebes van Financiën, zorgde ervoor dat de Nederlandse private-equitysector een moment van zelfreflectie kon nemen. Met als resultaat aanscherping van de eigen gedragscode en actievere communicatie naar de buitenwereld. 


Loyens & Loef-partner Herman Kaemingk analyseerde vorig jaar de nota en de effecten daarvan

De private-equitysector heeft sindsdien gewerkt aan een schoner imago, in de meeste gevallen in alle stilte. De succesverhalen van Basic-Fit en TakeAway.com lieten de mooiste en meest publicitaire kant van participeren in ondernemingen zien. Interviews in het M&A Magazine met onder meer Robert de Boeck van Antea, het Gimv van Ivo Vincente, Floris van Oranje en Frank de Leenheer en natuurlijk Henk Nijboer zelf hebben daarnaast voor meer begrip en vertrouwen gezorgd. De sector heeft geleerd van de fouten uit het verleden, werd ook duidelijk op het NVP seminar van afgelopen jaar.

Er mag weer openlijk en met gepaste trots gesproken worden over participerende investeringsmaatschappijen, die in bijvoorbeeld het mkb voor groei kunnen zorgen, zoals voormalig mkb-Nederland-topman Hans Biesheuvel afgelopen juni verkondigde op de Private Equity Summit 2016.


Hans Biesheuvel: Groeikansen voor het mkb door inmenging private equity

M&A en NVP Lenteborrel 2017
Nu de woelige tijden enigszins achter de rug zijn, kan de private-equitysector zich weer richten op mooie investeringen en kansrijke deelnames. Op 9 maart organiseert de M&A Community in samenwerking met het NVP onder leiding van oud-VVD'er Annemarie Jorritsma de M&A en NVP Lenteborrel 2017 op het kantoor van M&A Community-partner en host ABN Amro in Amsterdam. 

Hoe zorgt u als private-equitymanager ervoor dat de organisatie én uw portfolio bedrijven te allen tijde de lange termijn voor ogen houden en waarom bent u bij uitstek de persoon die haar eraan herinnert dat er belangrijkere dingen dan alleen winst en geld zijn? De Lenteborrel stelt u daarom voor een afweging: rentemeesterschap of woekeraar. Bekijk hier het volledige programma en meld u aan. 

Gerelateerde artikelen