De vlag van Gimv wappert ook voor particulieren

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:32
Gimv investeert in private ondernemingen maar is zelf beursgenoteerd. Een bijzondere combinatie. Hoe is het leven als beursgenoteerde private equity investeerder? We spreken met Ivo Vincente, Floris van Oranje en Frank De Leenheer.

De oplettende dealmaker kan Gimv de laatste tijd niet gemist hebben. “We hebben sinds begin 2015 zeven nieuwe investeringen gedaan in Nederland,” zegt Floris van Oranje, sinds 2014 partner en hoofd van de Nederlandse afdeling. “Dat is voor ons meer dan gemiddeld. Normaal doen we zo’n een a twee investeringen per jaar in Nederland.” De meest recente acquisities zijn die van Brakel (januari 2016), Equipe Zorgbedrijven (januari 2016), Itho Daalderop (februari 2016), de industriële toeleverancier Arplas Systems (mei 2016) en de hippe kinderwagenbouwer Joolz (april 2016). 

Gimv investeert in vier futuristisch klinkende thema’s: connected consumer, health & care, smart industries en sustainable cities. “We focussen op sectoren die wat ons betreft de toekomst zijn,” legt Ivo Vincente, managing partner, uit. “Vroeger hadden we meer een landenfocus, nu een sectorfocus. We selecteren bedrijven in Europa vanuit onze sectorexpertise en voeren vervolgens de deal uit met het landelijke team, aangevuld met specialisten uit de andere kantoren”.

Toch vindt Gimv de landelijke component van zijn organisatie op dealniveau nog steeds van belang. “Floris en ik kennen als Nederlanders veel beter het ecosysteem hier, terwijl ons team in Parijs Frankrijk beter kent.” 

Om zo goed mogelijk vanuit de sectorfocus in Europese bedrijven te investeren, heeft Gimv kantoren in München, Parijs, Antwerpen en Den Haag. “Van oudsher is Gimv Vlaams,” aldus Vincente (foto links), die ook hoofd is van de sector Sustainable Cities. “Maar dat zijn we allang niet meer. Onze bedrijven zijn verspreid over heel West-Europa en er is ook geen vaste allocatie per land vastgesteld.” 

Gimv investeert in volwassen bedrijven. “We hebben de VC-tak en buyoutkant samengevoegd onder de noemer groeikapitaal,” laat Van Oranje weten. Het PE-huis heeft iets minder dan 50 bedrijven in de portefeuille, die volgens de laatste stand wordt gewaardeerd op 1,2 miljard. “We voelen ons comfortabel met equity tickets tussen de 10 en 50 miljoen. Voor internationale begrippen is dit de lower midmarket.” 

De sectorfocus is voor Gimv erg belangrijk. “Waarde creëren door middel van financial engineering is inmiddels redelijk passé in de private equity-wereld,” licht Van Oranje toe. “De meeste bedrijven zijn financieel inmiddels goed georganiseerd en de banken lenen niet meer het grootste deel van de overnamesom.” 

Aandeelhouderswaardecreatie moet dus echt komen van de groei van de onderliggende bedrijven. “Ik weet het, dat wordt vaak gezegd, maar het is ook veel meer zo dan vroeger,” zegt Van Oranje (foto rechts). “Veel van de bedrijven die wij hebben gekocht volgen we soms al jaren. Als we denken dat we de onderneming met extra kapitaal en de sectorkennis die we hebben opgebouwd verder kunnen helpen, besluiten we om over te gaan tot de investering.” 

Gimv mist naar eigen zeggen niet de tijden dat er geld verdiend kon worden op basis van flinke leverage. “Wij zijn altijd al vrij conservatief geweest met bankfinanciering,” legt Van Oranje verder uit. “In sommige gevallen maak we zelfs geen gebruik van bankfinanciering, maar investeren we enkel eigen vermogen. Zo voorkomen we dat we onze portfolio companies opzadelen met een ongezonde berg schuld.” 

Het meest bijzondere aan Gimv is dat het investeert in de private bedrijven maar zelf beursgenoteerd is. Dat zijn er maar weinig in de investeringsbranche. Gimv werd in 1980 met 9,9 miljoen kapitaal opgericht door het Vlaams Gewest. Het doel was toen nog om Vlaamse bedrijven te ondersteunen. In 1997 kwam het startsein voor Gimv om zich ook volop buiten de landgrenzen te begeven, dat was het jaar dat de investeringsmaatschappij naar de beurs ging. De Vlaamse overheid was sindsdien niet meer de enige aandeelhouder. In 2005 en 2006 werd het staatsbelang verder afgebouwd naar de 27% die het vandaag de dag nog heeft. De investeerder is door deze stappen gegroeid van een puur Vlaamse ontwikkelingsmaatschappij met enkele tientallen miljoenen kapitaal, naar een Europese commerciële investeerder met 1,8 miljard vermogen onder beheer. 

Blijft de overheid aandeelhouder?

De Belgische krant De Standaard meldde eerder dit jaar dat Urbain Vandeurzen, een vermogende Belgische ondernemer die begin dit jaar vertrok bij Gimv als voorzitter van de raad van commissarissen, met het idee loopt om de rest van de aandelen over te kopen van de overheid. Om belangenconflict te vermijden in het verkooptraject zou Vandeurzen stoppen met zijn rol als voorzitter. “Dat is speculatief. Wij hebben geen enkele indicatie van de Vlaamse overheid ontvangen dat zij het belang willen afbouwen,” zegt Frank De Leenheer (foto links) die wel een mogelijke verklaring heeft voor het gerucht. “Er was een wet waarin stond dat de Vlaamse overheid minimaal 25% in Gimv moest aanhouden maar deze werd vorige zomer geschrapt. Dat bracht wellicht de speculatie op gang dat de overheid zou gaan verkopen. Maar er is nooit een verkoopproces geweest.” 

Dat Gimv beursgenoteerd is, maakt het in de kern anders dan andere participatiemaatschappijen die bijna allemaal door limited partners zijn gefinancierd. Nieuwe acquisities worden bij Gimv gefinancierd uit de opbrengst van eerder verkochte deelnemingen. Dat is een doorlopend proces. Het kapitaal in Gimv hoeft niet om de zoveel jaar terug te worden gegeven aan limited partners. De aandeelhouders van Gimv ontvangen dividend en profiteren van een eventuele koerswinst. 

“Een belangrijk voordeel van onze beursnotering is dat wij geen closed end fund zijn met limited partners,” legt Frank De Leenheer uit, die hoofdverantwoordelijk is voor de investor relations. “Wij hoeven niet na 5 of 7 jaar het geld ‘terug te geven’. Daardoor is er geen tijdsdruk op zowel investeringen als op verkopen. Er zijn bedrijven waar wij al tien jaar lang aandeelhouder van zijn of van zijn geweest, wij kunnen ons dat veroorloven. Als op een bepaald moment de cyclus niet goed is of we denken nog meer waarde te kunnen toevoegen, dan blijven we er gewoon in zitten. Bij acquisities dus ook geen tijdsdruk want we hoeven geen fondsen te legen voor een bepaalde tijd.”

Als Gimv zou willen, kan het nieuw kapitaal ophalen via de beurs maar dat is nog niet echt nodig geweest. “Buiten enkele kleinere kapitaaloperaties in het kader van een keuzedividend, hebben we eigenlijk nog nooit extra aandelenkapitaal hoeven plaatsen. Uit de verkoopopbrengsten van onze bedrijven, hebben wij tot nu toe altijd weer de nieuwe investeringen kunnen financieren,” weet De Leenheer.


Een Joolz-kinderwagen, een van de investeringen van Gimv 

Tegenover het voordeel van het doorlopende kapitaal staat wel de druk van een real time beurskoers – die tot op de seconde na kan reageren op goed maar ook slecht nieuws. “We hebben dat nooit echt als onprettig ervaren,” reageert De Leenheer. “Onze koers is weinig volatiel. Dat komt omdat we zeer transparant zijn en conservatief waarderen. Onze aandeelhouders weten waar zij van op aan kunnen. Wij waarderen onze portefeuille gemiddeld beneden de 7 keer ebitda. Ondertussen betalen wij ieder jaar wel een vrij fors dividendrendement uit, ruim 5,0% op de huidige koers.” 

Volgens De Leenheer zitten er vooral lange termijn-beleggers in Gimv, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Dit soort institutionele beleggers kopen graag dividend stocks, oftewel aandelen die niet volatiel zijn maar wel ieder jaar een dividend uitkeren. 

Hoe transparant is Gimv?
Past de transparantie naar de buitenwereld wel thuis bij een ‘private’ investor? “Als je kijkt naar de toenemende wet- en regelgeving denk ik dat het alleen maar een voordeel is dat wij beursgenoteerd zijn,” vindt Vincente. “Gimv is qua rapportage erg goed georganiseerd. Dat is geen overbodige luxe in deze tijd waarin de toezichthouder steeds meer eisen stelt."
Een complete compliance dus, maar wat vertel je wel en wat niet als beursgenoteerde PE-investeerder? “We maken de resultaten op groepsniveau volledig transparant,” vertelt Vincente verder. ”Op portfolioniveau rapporteren we alleen naar de buitenwereld als het een materiële impact heeft op de geconsolideerde cijfers – het goede én slechte nieuws. Ik heb het dan over aankoop, verkoop en add ons van bedrijven. We gaan niet zover dat we bijvoorbeeld de omzetverandering van bedrijf X rapporteren. Onze portfolio companies kunnen voldoende in de luwte opereren. Discretie over concurrentiegevoelige informatie is belangrijk. In die zin werkt het bij ons niet anders dan bij een niet-beursgenoteerde investeerder."

Naast institutionele beleggers, is er ook een bulk particuliere beleggers die deelneemt in Gimv. De drie heren vinden het mooi dat hun beursnotering de burger in staat stelt om ook mee te doen met private equity. “PE is voor veel burgers normaal niet bereikbaar, meestal alleen voor heel rijke. Door onze beursnotering is het mogelijk voor vrijwel iedereen om een aandeeltje Gimv te kopen en zo mee te doen aan PE. Dat maakt ons vak hopelijk minder geheimzinnig en helpt misschien voor de maatschappelijke acceptatie,” redeneert De Leenheer. “Bovendien communiceren wij door onze structuur een stuk meer over wat wij doen dan de meeste PE-huizen die vaak erg gesloten zijn. Wij zijn erg actief in ons communicatiebeleid, wat vertrouwen wekt bij het publiek.

Gimv is volgens de heren in België een bekend aandeel. Net zoals we in Nederland ook allemaal wel AkzoNobel, SBM Offshore en Boskalis kennen – ook al zijn dit geen bekende consumentenmerken. “Door de historie kennen veel Belgen Gimv. En we staan natuurlijk genoteerd aan de beurs van Brussel,” zegt De Leenheer. “Het is hier echt een aandeel dat vertegenwoordigd is in heel wat portefeuilles.”
 
Gerelateerde artikelen