Private Equity Summit: Bouwers van software powerhouses aan het woord

Buy & build blijft bloeien in de technologiesector en de software-industrie.

Foto’s: Robert Tjalando

Main Capital, Lyvia Group en Visma Group hebben allen succes geboekt met hun buy & build-strategieën, elk met een eigen aanpak en filosofie. Main Capital focust op HR, overheid en gezondheidszorg met 200 acquisities, Lyvia Group en Visma Group streven naar autonomie en langdurig eigendom van hun bedrijven.

• Ondanks de snelle consolidatie in de softwaremarkt, zien de panelleden geen verzadiging. De markt groeit snel en biedt nog steeds veel kansen, vooral voor bedrijven die recent interessant zijn geworden voor acquisities. De vraag naar technologische oplossingen blijft toenemen.

• Main Capital heeft een kortere exit-horizon van vier tot zeven jaar, terwijl Lyvia Group bedrijven voor onbepaalde tijd wil behouden. Visma volgt een buy & hold-strategie zonder dividenduitkeringen. Integratie is een ander verschil: Main Capital helpt actief bij integratie, terwijl Lyvia en Visma bedrijven autonoom laten opereren om innovatie te bevorderen.

Het thema van Private Equity Summit 2024 was buy & build en welke sector is daar beter in dan enterprise software? Drie topovernemers van Visma, Main Capital en Lyvia Group deelden in een paralelsessie hun kennis en inzichten.

Main Capital
Het eerste panellid was Sjoerd Aarts, Partner & Head of Benelux bij Main Capital Partners. Hij vertelde over de ongebreidelde groei van de B2B software-investeerder. Toen hij begon bij Main in 2016 werkten er zeven mensen en had de investeerder zojuist het vierde fonds gesloten op 58 miljoen euro. Inmiddels heeft Main zes miljard euro assets under management.

Het laatste fonds van Main (Main Capital VIII) haalde 1,9 miljard op, Ook haalde de investeerder recentelijk met Main Foundation II een half miljard euro binnen. Sinds de oprichting heeft Main meer dan 200 acquisities gedaan, waaronder 43 platformbedrijven. De focus ligt op de gebieden HR, overheid en de gezondheidszorg.

Lyvia Group
Een relatief nieuwe speler in de Europese markt voor B2B software is Lyvia Group. Het Zweedse Lyvia werd in 2020 opgericht met de visie om een universum te creëren waarin een klant de beste aanbieders van welke digitale oplossing dan ook kan vinden, voor zijn hele digitale ecosysteem.

Hossein Araghi, Investment manager bij Lyvia Group, sloot zich twee jaar geleden aan bij Lyvia. “Wij willen een one-stop-digital-shop voor onze klanten worden”, vertelt hij. “Tot nu toe hebben we 43 – relatief kleine – bedrijven overgenomen. Maar onze reis is net begonnen. Onze kernovertuigingen zijn: eeuwigheid, autonomie en niet-invasieve ondersteuning. Dit zijn de drie pijlers van Lyvia’s investeringsfilosofie.”

Lyvia Group is actief in de volgende vier digitale gebieden:
– Managed service providers
– Enterprise solutions
– Dev ops as a service
– Digital as a service

Visma Group
De derde B2B software integrator die de voordelen van schaal, marktpenetratie en het aantrekken van tech talent optimaal voor zich laat werken is het Noorse Visma Group. De overnamegolf van Visma in de Benelux begon in 2018. Zes jaar later heeft Visma Group vijftig bedrijven overgenomen in de Benelux regio.

Marijn van Baar, M&A Director bij Visma, werkte korte tijd voor Main Capital totdat de kans zich voordeed om onderdeel te worden van het ambitieuze plan van Visma om de leidende groep van Europa te worden in ‘mission critical cloud software’. De focus ligt op het overnemen van duurzaam groeiende softwarebedrijven. Sinds 2018 hebben 200 bedrijven zich bij Visma aangesloten.

Eind vorig jaar trok Visma twintig nieuwe investeerders aan die in totaal één miljard euro inlegde en het bedrijf waardeerde op zo’n negentien miljard euro. Het Britse Hg Capital, dat al sinds 2006 betrokken is bij Visma, blijft ook aan boord.

Deal appetite
De Covid-pandemie in 2020 heeft de bedrijfssoftware-industrie een flinke boost gegeven en deze groei is nog niet aan het afremmen. “De vraag zal verder toenemen”, ziet Sjoerd Aarts. Marijn van Baar sluit zich hierbij aan: “De duurzame appetite is er.”

Maar gezien die enorme consolidatieslag de laatste vijf jaar met honderden acquisities en add-ons door Main en Visma, treedt er dan niet zo onderhand verzadiging op in de markt? Marijn van Baar: “Er is inderdaad veel consolidatie, maar ik zie niet veel verzadiging omdat de markt zo snel groeit. Bedrijven die een paar jaar geleden nog te klein waren, worden nu steeds interessanter voor ons. Er zijn nog volop kansen.”

De exit strategie
Moderator van de sessie, René de Monchy van Sijthoff Media, is benieuwd naar de verschillende tussen de software-powerhouses. Het belangrijkste punt van verschil is waarschijnlijk de exit-strategie. Main Capital heeft een exit horizon van vier tot zeven jaar terwijl Lyvia Group bedrijven voor eeuwig in eigendom wil houden.

“Het is een voordeel voor eigenaren om te weten dat ze voor altijd een huis hebben voor het bedrijf waar ze van houden – een huis waar hun onderneming in goede handen is”, aldus Hossein Araghi.

Ook al is Visma in eigendom van private equity, is het toch een bedrijf met een lange termijn horizon. “Wij volgen dezelfde buy & hold strategie als Lyvia Group”, zegt Marijn van Baar. “Visma heeft nog nooit dividend uitgekeerd, dus dat vertelt je iets over ons lange termijn-perspectief.”

To integrate or not to integrate?
Nog een punt van verschil: de mate van integratie. “Voor ons is dit één van de belangrijkste aspecten”, zegt Sjoerd Aarts van Main. “We doen vijftig deals per jaar en de meeste managementteams hebben geen ervaring met integratie. We hebben een speciaal intern team om hen daarbij te helpen.”

Lyvia Group heeft precies de omgekeerde aanpak. Investment-partner Araghi: “Wij laten onze bedrijven onafhankelijk. Ons uitgangspunt is: ik ben aandeelhouder, maar de ondernemers blijven doen wat zij al goed doen en wij steunen hen daarbij. Tot nu toe werkt deze aanpak goed voor ons. We krijgen zo multiple expansion zonder integratie. Dat maakt het leven makkelijker voor ons.”

Visma sluit zich aan bij Araghi. “Integratie is heel moeilijk en het hindert innovatie”, aldus Van Baar. Toch zijn er wel degelijk voordelen van wel integreren, ziet Sjoerd Aarts. “We komen vaak ondernemers tegen die onderdeel willen worden van een groter platform. Ze willen zo aanvullende acquisities doen en één grote HR-, gezondheidszorg- en overheidssoftwaregroep opbouwen.”

Over één ding zijn de softwaregroep bouwers het roerend over eens: het vinden van de juiste strategische fit is cruciaal. Hiervoor zoekt Hossein Araghi altijd naar de motivatie van de ondernemer. Dat vertelt je heel veel. Slechts één van de tien bedrijven die hij spreekt komt in aanmerking voor een eventuele acquisitie.

Conclusie
Deze sessie op het Private Equity Summit 2024 heeft duidelijk gemaakt dat buy & build in de software-industrie een onverminderd krachtige strategie blijft. De inzichten van prominente spelers zoals Main Capital, Lyvia Group en Visma Group laten zien dat er verschillende benaderingen en filosofieën zijn om waarde te creëren en te groeien in de snel evoluerende technologiesector.

Ondanks de uiteenlopende visies op integratie en exit-strategieën, is het duidelijk dat de sleutel tot succes ligt in het vinden van de juiste strategische fit en het ondersteunen van ondernemingen om hun volledige potentieel te bereiken. De markt biedt nog volop kansen voor groei en innovatie, en met de voortdurende toename van vraag naar technologische oplossingen, belooft de toekomst van buy & build in de softwaresector even veelbelovend als dynamisch te blijven.

Lees ook: Hoe kunnen PE-partijen waarde blijven creëren en missers voorkomen? (Private Equity Summit 2024)

Gerelateerde artikelen