Zelfstandige consultants flirten met private equity

Private equity floreert, en dus groeit ook de behoefte naar kundige managers die bij portfoliobedrijven orde op zaken moeten stellen.

Zelfstandige consultants lijken steeds beter in beeld te komen bij private-equityhuizen. Dat is niet zo vreemd, want volgens de M&A Database kent private equity een uitstekend jaar. Door de koopwoede van investeerders groeit de vraag naar managers met specialistische vakkennis. Zo vraagt een biotechbedrijf vaak om een ander soort manager dan een telecomconcern. Net zoals een goede ondernemer nog geen goede investeerder maakt.

Operating partners
Private-equitymanagers nemen vaak plaats in de Raad van Commissarissen (RvC) van een overgenomen onderneming. Meestal in ruil voor groeifinanciering. Zij houden gedurende een periode van vijf tot zeven jaar een oogje in het zeil bij de organisatie. Als commissaris heeft de investeringsmanager een stem in belangrijke beslissingen, zoals het al dan niet openen van nieuwe filialen. Zo is voordeelketen Action onder de vleugels van investeerder 3i de afgelopen jaren flink gegroeid, met name door te investeren in nieuwe winkels. Bij Action zit Menno Antal namens 3i in de RvC. Verhalen doen de ronde dat de investeerder voor volgend jaar mikt op een exit via de beurs.

Soms wordt er flink in de kosten gesneden, zoals CVC Capital Partners dat deed bij mediabedrijf Stage Entertainment. Ongeveer tweehonderd werknemers kwamen als gevolg op straat te staan. Bij Stage neemt CVC-investeerder Ivo Lurvink sinds begin 2016 plaats in het toezichthoudende orgaan. De harde sanering lijkt zijn vruchten afgeworpen te hebben: Stage behaalde over 2016 aanzienlijk betere bedrijfsresultaten dan het jaar ervoor.

Tijdens een reorganisatie wordt opnieuw gekeken naar wie de (nieuwe) sleutelposities binnen het bedrijf in nemen. Dat wordt vaak intern opgelost. Veel private-equityhuizen hebben zogeheten operating partners op de loonlijst staan: ervaren topmanagers die als opdracht meekrijgen extra waarde te creëren bij portfoliobedrijven. Dat gebeurt met name bij Angelsaksische private-equityhuizen. Bekend voorbeeld is de Amerikaan Jack Welsh, voormalig CEO van General Electric, die aan de slag ging als adviseur van investeringsmaatschappij Clayton Dubilier & Rice.

Ervaren consultant
In andere situaties schakelen private-equityhuizen externe expertise in. Zo ook NPM Capital bij leverancier van bouwmachines Dieseko, dat sinds 2013 in de investeringsportefeuille verblijft. Het investeringsvehikel, onderdeel van SHV-ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen, bracht topman Ton Kraak van Dieseko in contact met online platform voor consultants Comatch. “Wij wilden een snelle en diepgaande productanalyse uitvoeren om een nieuw marktsegment te betreden”, vertelt Kraak. “Een ervaren consultant heeft daar op snelle wijze vorm aan gegeven, waardoor de RvC een goed onderbouwde beslissing kon nemen.”

Steffen Eberle is deze ervaren consultant. Anderhalf jaar geleden zei hij zijn baan op bij McKinsey & Company, waarvoor hij sinds 2005 in het Braziliaanse São Paulo werkte. Hij ging parttime aan de slag als zelfstandig consultant. Via oud-collega’s van McKinsey kwam hij in contact met Comatch, dat hem uiteindelijk onderbracht bij Dieseko. Daar legde Eberle twee maanden lang de hand aan een businessplan en de strategie voor een offshore windproject. Hij was in totaal 15 werkdagen kwijt aan deze klus. 

Grotere keuzevrijheid, meer werkplezier en meer flexibiliteit, geeft de Duitser als bijkomende voordelen van het zelfstandig adviseur zijn. Deze factoren geven cliënten als Dieseko volgens hem een betere waardepropositie. Een win-win-situatie dus.

Vaak benaderd
Taco Rietveld, investment director bij HB Capital, ziet niet direct een opwaartse sprong in de vraag naar zelfstandige consultants als Eberle. “We worden wel vaak benaderd, maar we gaan daar meestal niet op in”, zegt Rietveld.

In vergelijking met tien jaar geleden ziet hij wel een duidelijke verschuiving. Na een transactie komt er volgens hem meer bij kijken dan voorheen. “Zo schakelen we wel eens een debt-advisory-team in om na de closing te helpen met bankrapportages”, zegt hij. “Dat gebeurt alleen als het te druk is, want anders doe je het zelf. En af en toe halen we er een strategy consultant of een pricing consultant bij voor de strategische herijking van een organisatie.”

Intussen richt Eberle zijn pijlen op een volgend project. De naam van de toekomstige werkgevers houdt hij voor zich, maar de interessegebieden geeft hij wel prijs: hernieuwbare energie, milieu, water en mobiliteit.

Lees ook:
Investeerder koopt kat in zak door onkunde werkkapitaal
Private equity zoekt commissarissen met sectorexpertise
Investeren lijkt zo makkelijk

 

Gerelateerde artikelen