Investeren lijkt zo makkelijk
Wie kent niet de verhalen van de succesvolle ondernemer die na jaren van hard werken zijn bedrijf verkocht en de verkoopopbrengst ‘investeerde’ in andere ondernemingen? Binnen een paar jaar was hij zijn vermogen kwijt en een illusie armer. Al die jaren voor niets gewerkt. Op de harde manier leerde hij dat een goede ondernemer nog geen goede investeerder maakt.
Investeren in leftovers
Hoe kwam dit? “De markt” wist dat de ex-ondernemer vermogend was geworden en wilde investeren. Op zijn pad kwamen daardoor ondernemingen die geld nodig hadden. Vaak waren dit ventures met mooie plannen en nieuwe producten of diensten. Wat de ex-ondernemer niet wist, was dat de venturecapital-huizen de proposities al hadden gezien en afgewezen. De professionals met sectorkennis zagen toch behoorlijk wat risico’s, waaronder nog niet uitontwikkelde technologieën. Bovendien vonden ze de waarderingen veel te hoog. Vanwege de afwijzingen werden de pitch-documenten ook gestuurd naar vermogende particulieren.
De mooie bedrijven kwamen helaas niet op het pad van de ex-ondernemer. Ook niet toen ze groeikapitaal nodig hadden.
Investeren is een vak apart. Dat wordt vaak over het hoofd gezien. Zonder voldoende kennis en ervaring is het maken van fouten bijna onvermijdelijk. Deze fouten kunnen ertoe leiden dat de investeerder te veel voor een onderneming betaalt of – nog erger – de investering beter helemaal niet had kunnen doen!
De professionele investeerder bestaat niet
Wat maakt investeren zo moeilijk? Allereerst is er een behoorlijk verschil tussen private equity, private debt, public equity, public debt en hedge funds. En binnen private equity is er weer een groot verschil tussen venture capital, buy-out en turnarounds. Zo zal een ervaren buyout-manager weinig gevoel hebben met de waarderingen op de markt voor venture capital.
De professionele investeerder bestaat niet, gezien de verschillende investeringsstijlen en instrumenten om in een onderneming te investeren (gewone en preferente aandelen, leningen, obligaties, etcetera). Daarnaast is elke sector, elke onderneming en elk management team anders. Ook komen bij investeren diverse vakgebieden samen, waaronder in ieder geval corporate finance, ondernemingsrecht en fiscaliteit.
Er zijn oneindig veel situaties mogelijk in de praktijk. Ook de ervaren professionele investeerder is daardoor nooit uitgeleerd. Dat is wat investeren zo boeiend maakt!
Taco Rietveld is investeringsmanager bij HB Capital en auteur van het Handboek investeren en financieren.