EC wil oordelen over Europese overnames

De Europese Commissie (EC) wil een grotere rol bij ‘controversiële’ overnames en EU-landen krijgen invloed op overnames in andere lidstaten. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van een voorstel van de EC dat later deze week wordt toegelicht.

De nieuwe regelgeving heeft betrekking op overnames die de veiligheid of openbare orde in het gevaar kunnen brengen, stelt de EC. Voorbeelden zijn deals in de infrastructuur, energie, transport, communicatie, dataopslag, ruimtevaart en financiële infrastructuur. Ook bedrijven die werken aan technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica, halfgeleiders, cybersecurity en nucleaire technologie worden nauwlettend in de gaten gehouden. Daarnaast wordt gekeken of een overnemende partij steun geniet van een overheid. 

Als een lidstaat een overname beoordeelt,  moet het de andere lidstaten daarvan op de hoogte brengen. De EC kan dan besluiten er een eigen oordeel over te vellen. Ook wil de EC op eigen initiatief besluiten een overname te beoordelen. Het oordeel van de EC wordt niet bindend. Het doel is meer Europese druk te leggen op het land dat het controversiële overnamedoelwit huistvest. 

De meeste kopers van Nederlandse bedrijven van buiten de EU komen uit de Verenigde Staten. Daarnaast bedrijven uit niet-EU-landen Japan, Zwitserland en China actief op de Nederlandse markt, zo blijkt uit data van MenA.nl

 

Lees ook:
Machiavelli verkoopt ASML niet aan Chinezen 
"Als je zelf vaak toeslaat kan er ook een keer teruggeslagen worden"
Europa concretiseert plannen tegen Chinese acquisities

Related articles