Machiavelli verkoopt ASML niet aan Chinezen [verslag]

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:47
Het Rijnlandse model moet met hand en tand worden verdedigd en Nederlanders moeten Machiavellistischer denken. Dat stellen dealmakers woensdag tijdens het drukbezochte M&A Zomerforum bij Houthoff Buruma. Hoe de verdediging moet worden opgesteld blijft een vraagstuk.

Bekijk de foto's van het M&A Zomerforum bij Houthoff Buruma >>>

Er is geen twijfel over mogelijk. Als Nederland alle barrières tegen vijandige overnames afbreekt blijft er van de BV Nederland niets meer over. Nederlanders moeten meer denken als Machiavelli en een bedrijf als ASML nooit aan Amerikanen verkopen, laat staan aan Chinezen. Dat blijkt uit een levendige discussie tussen beroepscommissaris (en bijdrager aan plan Kamp) Peter Wakkie, Avantium CFO Frank Roerink, ABN AMRO chief economist Han de Jong, columnist Marco Groot (lees hier zijn column), Oaklins-partner Gerbrand ter Brugge onder leiding van moderator Ruben Munsterman.


Beroepscommissaris Peter Wakkie aan het woord

Gehakt van de VOC
De gedachte dat door alle beschermingsconstructies weg te laten een gelijk speelveld ontstaat voor bedrijven wordt kritisch onthaald. Door grote verschillen tussen landen, zoals de omvang van lokale afzetmarkten, is er van een level playing field nooit sprake. Juist kleine landen als Nederland zouden aan het kortste eind trekken. Van het beeld van de VOC als voorbeeld van de vrije handelsgeest wordt gehakt gemaakt. Het is juist een onderneming die dankzij sterke overheidsbescherming een wereldwijd monopolie op heeft kunnen bouwen. 


FD-columnist Marco Groot

Nederlandse judoka tegen een Chinese free-fighter
Juist veel grote landen beschermen actief hun bedrijven, waardoor het naïef zou zijn om dat als klein land na te laten. Zo hebben bestuurders in de Amerikaanse staat Delaware het recht om iedere vijandige overname te vetoën, genieten Franse bedrijven overheidsbescherming en mogen Chinese bedrijven alleen gekocht worden met toestemming van de overheid. De houding van Nederlanders ten opzichte van de overnames wordt als naïef bestempeld, omdat andere landen overnames juist zien als een strategisch middel om hun land sterker te maken. Nederland speelt de overnamestrijd als een judoka, maar China zit er in als een free-fighter, zo benoemde een van de aanwezigen het verschil.

Dat een zekere mate van bescherming voor Nederlandse bedrijven nodig is, daar was de meerderheid het over eens. De manier waarop is nog onzeker. De ‘time-out’ van een jaar na een vijandig bod, zoals voorgesteld door voormalig bestuurders Jeroen van der Veer, Peter Wakkie en Jan Hommen, kreeg niet van iedereen de goedkeuring. Er zou risico zijn voor een ‘Dutch discount’ en gedurende het jaar van de time-out zou het aandeel van het bedrijf een speculatieve grabbelton kunnen worden. 

Om een beter beeld te krijgen van het internationale krachtenveld in fusies en overnames verlaat de M&A Community Fort Oranje en organiseert het op 14 september in Londen het M&A Forum ‘globalization revisited'.

 

Bekijk alle foto's van het M&A Zomerforum bij Houthoff Buruma >>>

Gerelateerde artikelen