Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie eens met Kamp

Het voorstel van minister Kamp voor bedenktijd bij een overname is een goed idee. Dat stellen commissarissen Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie in een ingezonden brief in het NRC.

Kamp krijgt steun van een stevige delegatie van corporate Nederland. Jan Hommen was CEO van ING en verantwoordelijk voor een stevige reorganisatie bij KPMG. Jeroen van der Veer gaf jarenlang leiding aan Shell. Peter Wakkie was M&A-advocaat van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en later bestuurder bij Ahold. 

De commissarissen zijn voor het plan van minister Kamp om Nederlandse bedrijven het recht te geven een jaar bedenktijd in te stellen om een overnamebod te overwegen. De zwaargewichten uit het bedrijfsleven constateren dat het plan in lijn ligt met de Nederlandse Corporate Governance Code, waarin wordt gesteld dat bestuurders verplicht zijn de belangen van alle stakeholders te behartigen (en niet alleen die van de aandeelhouders).  

Volgens de heren slaat Kamps voorstel ‘een brug tussen die twee invalshoeken van bedrijfsvoering en verschaft bestuur en commissarissen de middelen hun rol naar behoren te vervullen bij een vijandig overnamebod, zonder dat bod van tafel te halen.’ De bedenktijd zorgt er ook voor dat de leiding van het bedrijf zich kan concentreren op haar bestuurstaak. De old boys vinden de rechtszaken aangespannen door activistische aandeelhouders verspilde tijd. 

Amerikanen doen het ook
Volgens de commissarissen is het ook helemaal niet gek om bedrijven te beschermen. Sterker nog, de Amerikanen doen het ook. Zo heeft de staat Pennsylvania extra wetgeving geformuleert die overnames bemoeilijkt. Frankrijk biedt langetermijnaandeelhouders extra stemrecht. Scandinavische landen maken onderscheid tussen A- en B-aandelen, met verschillend stemrecht. 

De briefschrijvers zien de overname van ABN AMRO in 2007 als voorbeeld van hoe het niet moet. Er waren niet genoeg middelen voorhanden dan wel ingezet om het belang van alle betrokkenen te behartigen. Ze zijn wel tevreden met het besluit van de Ondernemingskamer in de zaak AkzoNobel, waarin aandeelhouder Elliott Advisors bakzeil heeft gehaald

Bij overnames dreigen emoties de overhand te krijgen en dat is vaak niet in het belang van de overnamekandidaat. Volgens de commissarissen helpt de bedenktijd om de emoties uit het proces te halen en vergroot het de kans op doordachte beslissingen. 

Lees ook:
Elliott in Ondernemingskamer onderuit tegen AkzoNobel
Kamp met M&A-experts in gesprek over bedenktijd overnames
Huidige beschermingsconstructies volstaan, vindt KPN-topman Blok
Jan Hommen: meer bedenktijd bij overnames

Gerelateerde artikelen