Europa concretiseert plannen tegen Chinese acquisities

Ongewenste overnames door Chinezen behoren spoedig tot de verleden tijd als het aan Brussel ligt. Plannen om Europese kroonjuwelen te beschermen worden gesmeed, maar er is verdeeldheid tussen EU-landen.

De Chinezen zijn niet onderweg, ze zijn allang hier. De boodschap van M&A Forum 'Emerging Markets' afgelopen april was duidelijk. De titel van het forum is wat vertekend, want China behoort met zijn Nieuwe Zijderoute geenszins meer tot de 'opkomende markten' maar is inmiddels een economische mogendheid waarvoor het Westen moet vrezen. 

Eén gordel, één weg
Naast een route over zee tekent de Nieuwe Zijderoute zich af op het vasteland met een 11.000 kilometer lange spoorweg, van Khorgos tot Duisburg, die sinds vorig jaar dienst doet als massa-exportlijn van Chinese producten. De twee handelswegen maken onderdeel uit van het prestigieuze handelsproject 'één gordel, één weg' dat drie jaar geleden werd gelanceerd door president Xi Jinping. 

Wetsvoorstel
Ook in M&A-land roert de Aziatische grootmacht zich krachtig. Chinese bedrijven sluiten, vaak met hulp van de staat, overnames van Europese bedrijven in een oogwenk, terwijl een overname doen in China veel lastiger is. De Europese Unie wil daarom in september een wetsontwerp presenteren om ongewenste buitenlandse overnames buiten de deur te houden.

De voorgenomen maatregelen richten zich met name tegen China, dat de laatste jaren onder meer farmareus Syngenta uit Zwitserland (43 miljard dollar), de Finse mobiele gamemaker Supercell (8,6 miljard dollar) en het Britse vliegplatform Skyscanner (1,4 miljard dollar) opslokte. 

Naïef noch protectionistisch
Het concrete plan tegen ongewenste overnames moet volgens voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie laten zien dat de EU 'niet naïef noch protectionistisch is'. Naast waarborging van nationale veiligheid noemt Juncker ook behoud van de nieuwste technologie als reden voor de maatregelen.

Vorige week bleken EU-landen onderling verdeeld over de aanpak van de Chinese koopwoede. Tegenstanders uit het liberaal-economische kamp, waaronder Nederland en de Scandinavische landen, vrezen dat Brussel hiermee het voorbeeld van Washington volgt. De afkeurende houding van Nederland tegenover de Europese regulering is opmerkelijk, want het demissionair kabinet wil nationale bedrijven juist beter beschermen tegen ongevraagde overnames uit het buitenland. Voorstanders van extra maatregelen komen voornamelijk uit Oost- en Zuid-Europa. 

Duitsland populairst
Dat er sprake is van een ongelijk speeldveld is duidelijk: Chinezen doen meer overnames in Europa dan andersom. Sterker, Europa bleek vorig jaar een prioriteitsgebied voor Chinese investeringen. Volgens Financial Times spendeerde de Aziatische grootmacht viermaal zoveel geld aan overnames in de EU dan Europese bedrijven in China deden.

Duitsland bleek met 24 gekochte onderneming het populairst in de eerste helft van 2016, zo schrijft Wall Street Journal. De overname van de Beierse robotbouwer Kuka door de Chinese electronicagigant Midea (5 miljard dollar) was de klapper op de vuurpijl. 

Tijdens de Europese Raad op 22 en 23 juni praten EU-regeringsleiders verder over de lang geplande plannen om ongewilde buitenlandse overnames een halt toe te roepen.   

Lees ook:
Macron op ramkoers met Nederland en Scandinavië over overnameregels
“Chinezen geven geen cadeautjes weg”
Nederlandse bedrijven in trek bij Amerikaanse kopers

 

Gerelateerde artikelen