Young M&A Forum: diepgravende dilemma’s en handige onderhandelingsfoefjes

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:11
Na de laagdrempelige aftrap van de Young M&A Community dit voorjaar bij Lexence, werd er bij de tweede editie van het Young M&A Forum verdieping gezocht.

Plaats van handeling: De Stopera. Hoe komt de Young M&A Community hier terecht? ING Wholesale Banking, platinum sponsor van de M&A Community, is ook de sponsor van de Junior Company van Het Nationale Ballet. De Stopera schijnt de benaming in de volksmond te zijn. Officieel placht men het gebouw Nationale Opera & Ballet te noemen. De Stopera is niet, zoals velen denken, een samentrekking van de gebouwfuncties stadhuis en opera. Toen het bouwwerk in de jaren tachtig werd geconstrueerd was er veel protest onder de Amsterdammers. Een van de slogans was ‘Stop de Opera’, later handig verkort tot Stopera. Pech voor de protesterende hoofdstedelingen: het gebouw kwam er toch. Gelukkig hadden de aanwezigen van het Young M&A Forum wel wat te kiezen, aangezien er vier masterclasses op het programma stonden.

cov-light deals en cash-flow-based-financieringen
Marcel van de Wijdeven en Rafael Gomez Nunez van Nielen Schuman in de oefenruimte van het Nationaal Ballet over lokale en internationale financieringstrends.

In de oefenruimte waar normaliter ballerina’s hun sierlijke bewegingen perfectioneren werd nu podium gegeven aan Marcel van de Wijdeven (links op de foto) en Rafael Gomez Nunez (rechts op de foto) van Nielen Schuman om hun licht te laten schijnen op de laatste lokale en internationale financieringstrends. De heren testen even de bekendheid van de aanwezigen met termen als cov-light deals en cash-flow-based-financieringen, om het gezelschap vervolgens mee te nemen langs allerlei type financieringsmogelijkheden die dan weer zeer overzichtelijk op een risico-rendementsschaal werden gepresenteerd.

“Een baas mag nu eenmaal meer weggeven bij onderhandelingen omdat hij de baas is”

Argumentenfetisjisme

Frank de Lange (foto) van Vondel Finance besprak een deur verderop onderhandelingsstrategieën, waarbij hij zijn gehoor waarschuwde voor argumentenfetisjisme. Het onderhandelingsspel draait evengoed om emoties of het overeenkomen van een heldere onderhandelingsstructuur. Volgens De Lange is het altijd zaak om met een gemandateerd iemand aan tafel te zitten en moet je niet schromen om weg te lopen als dat niet het geval is.

Zorg dat je tijdens de laatste fase van het onderhandelingsspel met de hoogste baas om tafel zit, adviseert De Lange. Hij vraagt de aanwezigen waarom. “De baas staat inhoudelijk verder van de casus”, suggereert iemand. “Hij hoeft aan niemand verantwoording af te leggen”, stelt een ander. Dat laatste blijkt de crux. “Een baas mag nu eenmaal meer weggeven bij onderhandelingen omdat hij de baas is”, zegt De Lange.

Klik hier voor alle foto's van het young M&A Forum!

Een verdieping hoger leggen Alexander Secker en Louise Lutz van Loyens & Loeff aan de hand van praktijkvoorbeelden welke fiscale aspecten meespelen in het bepalen van de beloningsstructuur bij managementparticipaties. Wat doe je bijvoorbeeld bij managers die later aan boord stappen in een snelgroeiend bedrijf?

Volstaat het dan om de prijs af te leiden van een eerder transactiemoment of loop je dan het risico dat de fiscus dit later niet als een eerlijke prijs ziet? Wie zekerheid wil en de tijd heeft kan volgens het duo een ruling aflsluiten. Al bemerken de fiscale experts recentelijk enige terughoudendheid op dit gebied bij de Belastingdienst.

 

‘Boardroom dilemma’s’

Deelnemers aa

n de masterclass ‘Boardroom dilemma’s’ werden door communicatie-expert Frans van der Grint meteen aan het werk gezet met een casus. De groep werd opgedeeld in diverse Raden van Bestuur van een Nederlandse multinational die op vrijdagmiddag te maken kregen met een (mogelijk) fraudeschandaal bij een buitenlands project. Hoe zouden zij in de gegeven omstandigheden reageren? Naar buiten treden met het risico dat de beurskoers klapt? Rustig het interne onderzoek afwachten en zonder persuiting naar de vrijdagmiddagborrel?

Indien je wel communiceert: welke vragen kun je dan verwachten? Aangaande dat laatste punt wil Van der Grint de deelnemers meegeven dat ‘de context bepaalt hoe er naar een casus wordt gekeken’.

In het geval van de Braziliaanse casus zou bijvoorbeeld verwezen kunnen worden naar een soortgelijk akkefietje dat een bekende oliedienstverlener in het Zuid-Amerikaanse land had. Na een bondig communicatie-advies in vijf punten werden de Raden van Bestuur ontheven uit hun taak.

Tijd voor verlichting

Na een uur verdieping – een gemiddeld mens schijnt zich sowieso maar driekwartier te kunnen focussen – was het tijd voor verlichting. Die kon gevonden worden aan de door Ansarada gesponsorde gin & tonic-bar.

Met een mooie bel in de ene hand, hapjes in de andere en een schilderachtig uitzicht op de Amstel ontbrak het aan niets voor een ontspannende netwerksessie.

Meld je hier aan voor het volgende Young M&A event bij Strand Zuid

Gerelateerde artikelen