Young M&A Forum: The art of the negotiations

Laatst gewijzigd: 23 oktober 2023 16:52
Het Young M&A Forum op donderdag 19 oktober bij Houthoff stond in het teken van soft skills.

Bekijk hier alle foto’s

Goed onderhandelen begint met een sterk verhaal, zo leerden de Young M&A’ers bij het M&A Forum ‘The art of Negotions’. De hoofdsponsor van dit evenement was Ansarada.

Gedestilleerd tot z’n essentie draait M&A altijd om de onderhandeling tussen koper en verkoper om een deal te beklinken: het loont dus om als M&A-professional de kunst van het onderhandelen tot in de puntjes te beheersen. Makkelijk is het niet. In de onderhandelingen wisselen zakelijke en emotionele overwegingen elkaar af, nog even los van alle technisch lastige onderhandelingen over de details van contracten en overeenkomsten. Geen wonder dus dat dit onderwerp centraal stond bij het Young M&A Forum van 19 oktober.

In de twee deelsessies was er de gelegenheid om dieper in te gaan op de details van de zeer specifieke onderhandelingen waar M&A’ers mee te maken krijgen. Zo gaven Rob Faasen en Gülsüm Aslan van Risk Capital Advisors een boeiende workshop over W&I-verzekeringen waarin er dieper werd ingegaan op de details van een W&I-verzekering, waar er goed werd uitgediept wat je als advocaat wel en niet moet doen bij het onderhandelen over een dergelijke polis. In de andere deelsessie bespraken Philip van der Eijk en Margriet Kros van Houthoff de ins en outs van SPA’s (Sale and Purchase Agreements).

Voor de jonge M&A’ers die genomineerd zijn voor een Young M&A Award was er trouwens ook nog een aparte workshop pitchen, in handen van topexpert Lars Duursma van Debatrix. De gelegenheid om de pitchskills aan te scherpen werd met beide handen aangegrepen door de altijd competitieve YM&A’ers. Er werd met verve gepitcht en de sfeer zat er goed in. De jury’s zullen dit jaar ongetwijfeld weer moeten kiezen uit een selectie van zichzelf uitstekend presenterende kandidaten.

Na de deelsessies schoof de community aan bij de plenaire sessie van de dag. Wie beter dan Lars Duursma om de aanwezige Young M&A’ers bij te praten over de tactieken die je toe kan passen om er voor te zorgen dat je boodschap aankomt bij de onderhandelaars aan de andere kant van de tafel. Deze voormalig wereldkampioen debatteren is een van de meest ervaren trainers in Nederland op het gebied van pitchen, presenteren en debatteren en is een veelgevraagd commentator in de Nederlandse media op het gebied van politieke communicatie. Met een mix van lessen uit de klassieke retorica en recente inzichten uit de marketing en de psychologie bracht Duursma snel heel wat handige technieken bij.

Uiteraard was er na de workshops en de plenaire sessie nog een gezellige borrel waar de YM&A’ers de gelegenheid hadden om te netwerken en hun in de afgelopen jaren opgedane tips & trucs op het gebied van onderhandelen te delen, voorzien van hapjes en drankjes door het gastvrije team van Houthoff.

Gerelateerde artikelen