Veel deals in de IT-sector

Ruben Tros, partner bij Stek en gespecialiseerd in M&A, kijkt positief op 2019. “Ik zie dat de markt goed blijft, in elk geval voor zover wij kunnen zien tot aankomende zomer.”

"Positief is het aantal transacties en de omvang van de transacties. Keerzijde zijn de vaak hoge waarderingen die het gevolg zijn van het beperkt aantal aantrekkelijke targets in de markt, veel geïnteresseerde kopers en het ruim beschikbare kapitaal.”

Eén van de factoren is dat een aantal private-equitypartijen nieuwe fondsen heeft opgehaald en dit kapitaal nog moeten alloceren. “Bovendien zien wij dat private-equitypartijen vaker meedoen met veilingprocessen,” zegt Ruben Tros. “Gelet op de huidige verkopersmarkt is het veilingproces helemaal terug en private-equitypartijen kunnen hier vaak niet omheen.”

Lees meer M&A Trends 2019:
Bastiaan Vaandrager: Dealomgeving minder competitief'
Arne Grimme: 'Geen langdurige crisis'
Richard Witvliet: 'Meer clean exits'
Daan Bouwman:'Lastig financiering ophalen'
Alle M&A Trends 2019 in M&A Magazine 2019 #01

Tros en zijn collega’s kregen in december de M&A-award ‘Best Dutch M&A Law Boutique’. En het kantoor wil dat dit jaar helemaal waarmaken. Er liggen naast private equity veel kansen in de energiesector. “Met zonneparken en windmolenprojecten zijn we al langer bekend, maar we zien de laatste tijd ook meer projecten in segmenten als geothermie en biomassa.”

Verontrustende verhalen

Stek verwacht de komende periode ook veel deals te kunnen doen in de IT-sector. Zowel voor strategische partijen als voor investeerders. Tros merkt veel belangstelling in de markt voor smart production, IT-serviceproviders en platformtechnologie. “Het onderscheid tussen bijvoorbeeld klassieke productie- en logistieke bedrijven en de IT-sector is aan het verdwijnen. Er is in feite geen bedrijf meer dat níet met IT te maken heeft.” Daarbij is Stek goed gepositioneerd om te adviseren vanuit een specifiek technology-team, waarin verschillende juridische disciplines zijn verenigd.

Positief dus over 2019, maar ook Tros hoort verontrustende verhalen over handelsoorlog, crisis in Frankrijk, Italiaanse begrotingstekorten, Brexit, dalende beurzen, afnemende groei en stijgende rentes, maar hij relativeert het: “Ongeveer dezelfde verhalen hoorden we vorig jaar ook, maar het afgelopen jaar hebben we hebben het niet echt gemerkt in de markt. Laten we realistisch blijven, maar ook voorkomen dat we elkaar een crisis aanpraten.”

Gerelateerde artikelen