Meer clean exits

Richard Witvliet, counsel bij Houthoff, voorziet voor 2019 een toename van het aantal clean-exit transacties, die ook de dynamiek voor M&A-adviseurs anders maakt.

Een advocaat die tussen koper en verkoper zit om een garantiestelsel op te stellen lijkt volgens hem haast een relikwie uit het verleden. "Tegenwoordig is het geaccepteerd dat verkopers een beperkt verhaal bieden, vooral in competitieve M&A-processen. Eventuele commerciële risico's uit het verleden blijven hiermee bij de koper, worden afgewend naar het investerende management of afgedekt met een W&I-verzekering. Dit is best wel arrogant, maar is verklaarbaar door het marktsentiment."

Risico-averse

Richard Witvliet schat dat bij een ruime meerderheid van de deals een W&I-verzekering wordt afgesloten. Dit aandeel zal volgens hem verder stijgen. Niet alleen de risico-aversenatuur van de mens draagt bij aan het succes van de verzekering, maar “het is vanuit de fondsstructuur van een PE-huis goed verklaarbaar waarom er zo min mogelijk risico's moeten achterblijven na een exit".
 

‘ Tegenwoordig is het geaccepteerd dat verkopers een beperkt verhaal bieden’

Een tweede trend die de jonge advocaat ziet, is de veranderende rol van de M&A-adviseur bij smallen mid-capdeals “Door het gunstige marktsentiment worden veel ondernemingen aangeboden door aandeelhouders die niet eerder over een exit hebben nagedacht,” zegt Witvliet. “Nu het in veel markten alweer een tijd goed gaat, kunnen bedrijven over achtereenvolgende jaren goede cijfers laten zien. Vaak zijn ze in korte tijd gegroeid naar een onderneming met een volwassen bedrijfsresultaat, maar blijft de interne organisatie achter."

Lees meer M&A Trends 2019:
Bastiaan Vaandrager: Dealomgeving minder competitief'
Arne Grimme: 'Geen langdurige crisis'
Ruben Tros: 'Veel deals in IT-sector'
Daan Bouwman:'Lastig financiering ophalen'
Alle M&A Trends 2019 in M&A Magazine 2019 #01

Bij zulke trajecten wordt de rol van M&A-adviseurs ten aanzien van het voorbereidend werk, waaronder structurering van de transactie en inventariseren van risico's, intensiever. Vooral bij verkoop aan PE-huizen of andere financieel investeerders moet dit goed worden geregeld en leidt het marktsentiment ook vaker tot een mismatch tussen vraag en aanbod. “We adviseren corporate finance-adviseurs om ons eerder in het M&A-proces in te zetten om verrassingen bij de eindstreep te voorkomen."

Gerelateerde artikelen