Lastig financiering ophalen

“Twee jaar lang kon het niet op. Maar de grens lijkt bereikt,” zegt debt advisor Daan Bouwman van Nielen Schuman. “In 2019 kunnen we weleens een kentering gaan zien.”

De zevenvoudig M&A Awardwinnaar (2012 t/m 2018) ziet de eerste tekenen van de omslag. “Prijzen in de syndicated loan market nemen voor het eerst in twee jaar toe. Onlangs was er voor het eerst een omgekeerde rentecurve op de tweejaarsrente.” Daan Bouwman verwacht dat het vooral voor vroegcyclische bedrijven, zoals uitzenders en toeleveranciers van de auto-industrie, lastiger zal worden om geld op te halen.

Lees meer M&A Trends 2019:
Bastiaan Vaandrager: Dealomgeving minder competitief'
Arne Grimme: 'Geen langdurige crisis'
Ruben Tros: 'Veel deals in IT-sector'
Richard Witvliet: 'Meer clean exits'
Alle M&A Trends 2019 in M&A Magazine 2019 #01

De debt advisor constateert dat er meer nervositeit is rondom gepubliceerde kwartaalcijfers. “Dat sijpelt onherroepelijk door in de financiersmarkt.” Bouwman ziet dat partijen zoals NIBC het leveraged finance book willen afbouwen. Hij verwacht dat banken, mede onder druk van strengere kapitaaleisen, een kleiner aandeel zullen hebben op de financiersmarkt. “Hierdoor kunnen direct lenders hun aandeel op de markt versneld vergroten. Zij willen juist hun balans expanderen.”
 

‘ Direct lenders in neergaande markt, toch groter marktaandeel’

Hierbij helpt het volgens de debt advisor dat de onbekendheid met direct lending is afgenomen. “Klanten zijn zelfbewuster geworden. Ze weten dat er meer smaken zijn dan bankfinanciering. Men heeft in de gaten dat direct lenders zich kritisch constructief opstellen bij een herstructurering en niet onredelijk zoals lang gedacht is. Bovendien kan een direct lender een bedrijf vaak sneller door een herstructurering loodsen, omdat er bij banken een langer proces nodig is. Daar gaat het bedrijf vaak eerst naar bijzonder beheer of moet er overlegd worden met een banksyndicaat.”

Anders dan vorige crisis

Bouwman voorziet dit jaar een toename van het aantal herstructureringen. “De dynamiek zal vermoedelijk anders zijn dan tijdens de vorige crisis. Alhoewel sommige buitenlandse financiers de Nederlandse markt zullen verlaten bij tegenwind, zijn veel buitenlandse partijen inmiddels beter verankerd in de Nederlandse markt.” In tegenstelling tot tien jaar geleden verwacht Bouwman dat de volgende crisis niet bancair gedreven zal zijn. “De bancaire sector is steviger en beter gekapitaliseerd. De volgende crisis zal een ‘ouderwetse’ financiële crisis zijn.”

Gerelateerde artikelen