Thierry Baudet wil Jan Louis Burggraaf als Minister van Justitie in zakenkabinet

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:39
Thierry Baudet, de voorman van de Forum voor de Democratie (FvdD), wil dat M&A-advocaat Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy minister van justitie wordt in een nieuw kabinet. Dat schrijft Baudet in een brief aan verkenner Edith Schippers.

Baudet – die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen twee zetels won – schrijft in de brief dat het tijd is voor een zakenkabinet, omdat “de vaste figuren die steeds maar weer ronddraaien in de baantjescarrousel van het kartel van traditionele partijen”. 

Volgens het kersverse kamerlid moeten in het zakenkabinet bestaan uit “vakmensen met visie en een politieke antenne. Die in de praktijk gezien hebben waar de knelpunten zitten en nu een aantal knopen kunnen doorhakken.” Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy zie hij als een geschikt ‘vakmens’ voor de positie van minister van Justitie. 

Het zakenkabinet van Thierry Baudet:

  • Jan Louis Burggraaf (Justitie)
  • Marcel Levi (Gezondheidszorg)
  • Paul Frentrop (Binnenlandse Zaken en Bestuurlijke Vernieuwing)
  • Dick Berlijn / Peter van Uhm (Defensie)
  • Robbert Dijkgraaf (Onderwijs)
  • Louise Fresco (Duurzaamheid en Milieu)
  • Hans Biesheuvel (MKB en ZZP)
  • Harold Goddijn (Infrastructuur)
  • Ahmed Aboutaleb (Integratie)
  • Pieter van der Does (Innovatie en ICT)
  • Lex Hoogduin (Economische Zaken)

Meervoudig M&A Awards-winnaar Jan Louis Burggraaf was niet bereikbaar voor commentaar, maar is momenteel nog druk met het adviseren bij fusies en overnames. Hij adviseert onder andere verzekeraar Delta Lloyd bij de overname door NN Group en was eerder betrokken bij de overname van TNT Express door FedEx en de overname van Unit4 door Advent

Politiek gevoelige deals

Overname Douwe Egberts
Als voorkeursadvocaat van veel grote beursfondsen is Burggraaf betrokken geweest bij enkele politiek gevoelige deals. Hij adviseerde bij de mislukte overnamepoging van kroonjuweel KPN door het Mexicaanse America Móvil van multimiljardair Carlos Slim.

In 2013 adviseerde hij bij de verkoop van Douwe Egberts aan Joh. A. Benckiser (JAB). Deze deal kreeg veel media-aandacht omdat topman Jan Bennink dankzij de overname een hoge bonus ontving, en dat ligt gevoelig in Den Haag. Wat ook niet meehielp, was het gegeven dat het koffiebedrijf nog maar één jaar eerder naar de beurs was gebracht door Sara Lee. In aanwezigheid van premier Mark Rutte kreeg het bedrijf een notering en ontvouwde het grote plannen voor een zelfstandige toekomst. Daar kwam niet veel van terecht en een half jaar later vertrok CEO Michiel Herkemij en klopte JAB op de deur. De rol van Burggraaf viel op, omdat hij na de beursgang werd voorgesteld als kandidaat voor de raad van commissarissen. Deze benoeming ging echter niet door, als gevolg van de overname door JAB. 

Baudet en Burggraaf hebben geen contact gehad over het voorstel, aldus een woordvoerder van de FvdD. De bal ligt bij verkenner Schippers om contact te leggen met de kandidaten.

Gerelateerde artikelen