Jan Louis Burggraaf – Best Dealmaker

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:25
Wie is de allergrootste Nederlandse dealmaker sinds de millenniumwisseling? De geschiedenis van 16 jaar M&A geeft het antwoord: Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy.
De M&A Community van Alex van Groningen organiseert voor de 16de keer de M&A Awards. 
Zestien jaar lang M&A, dat betekent in wilde tijden als de onze, waarin geldstromen geen grenzen kennen en bedrijfseconomische omstandigheden grillig zijn, veel memorabele gebeurtenissen. 
Senior collega’s delen tijdens de voorbereidingen op de M&A Awards geregeld hun herinneringen met de rest van het kantoor. Wist je nog dat die won? En welke deal was toen ook alweer zo spraakmakend? Deze terugblikken riep bij de oprichter en naamgever van ons kantoor, Alex van Groningen, de vraag op wie in deze 16 jaar nou de allergrootste dealmaker van Nederland is.
 
Dus niet iemand die alleen nu de tombstones uit de hemel onderhandelt, maar een nestor die al anderhalve decennia lang zijn stempel drukt op M&A in Nederland.
De redactie is toen alle stemmen uit alle categorieën van de afgelopen 16 jaar bij elkaar op gaan tellen. Wie wordt dan het meest genoemd? Dat zal u wellicht niet verbazen. Hij heeft meer stemmen ontvangen dan iedere advocaat, maar ook meer dan iedere bankier, investeerder en consultant. Zijn naam is Jan Louis Burggraaf. 
Wie het curriculum transactium van Burggraaf bekijkt, begrijpt waarom hij in al die jaren al die stemmen heeft gekregen. Van de fusie KLM-Air France in 2003 tot de acquisitie van Nutreco door SHV in 2014. En van overname van ABN AMRO in 2007 tot de verkoop van DE Master Blenders aan JAB in 2013. Maar ook bij het overnamegevecht van KPN tegen het Mexicaanse America Movil, was hij er. In het afgelopen jaar begeleidde hij onder meer Philips bij de verkoop van de led-divisie.
 
  
‘Iedereen wil Jan Louis’, zei een bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf in 2008 tegen het AD. De deals waar Burggraaf aan mee heeft gewerkt, zijn dan ook een weergave van de recente historie van bedrijfskundig Nederland. 
Los van het merites, is de achtvoudig winnaar van de Best Lawyer Award (2012, 2011, 2010, 2009, 2007, 2006, 2005 en 2004) een graag gezien lid van de M&A Community. Zo gaf hij in 2012 een masterclass Openbare Biedingen in zijn thuisstadion aan de Apollolaan. 

Ook buiten zijn vakgebied draagt de advocaat van Allen & Overy zijn steentje bij. Zo is hij lid van de Raad van Toezicht van het VU-VUmc, non-executive lid van de board van De Persgroep, geeft hij nog geregeld college op de universiteit en is hij politiek actief in het CDA. In de media – waaronder bij de EO, Radio1, de Volkskrant en het Reformatorisch Dagblad – spreekt hij zich geregeld uit over de thema’s de BV Nederland en zijn Protestantse geloof. Soms ook over de combinatie van die twee.
Zoals Johan Cruijff niet alleen de positie van spits vertegenwoordigt maar het hele Nederlandse voetbal, zo is Jan Louis Burggraaf niet alleen advocaat maar een vertegenwoordiging van M&A in Nederland.
Daarom, meneer Burggraaf, heeft de M&A Community besloten om aan u de Best Dealmaker Award uit te reiken. 
 
De M&A Community is voornemens om de overkoepelende Best Dealmaker Award iedere vijftien jaar uit te reiken aan een persoon die gedurende deze periode van constante en bijzondere waarde is geweest in M&A. 
Gerelateerde artikelen