Harde aanpak overnamebonussen en private equity van de baan na nederlaag PvdA

De kans op beperking van bonussen voor CEO’s bij overnames en meer regulering voor private equity is sterk verkleind na de grote nederlaag van de PvdA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. 

De felste criticus van private equity, Henk Nijboer van de PvdA, behoudt nipt zijn zetel in de Tweede Kamer. Hij staat in de kieslijst op plaats zeven, terwijl de PvdA de komende vier jaar met negen zetels verder moet. Van alle kamerleden heeft Nijboer zich de afgelopen vier jaar het meest bezig uitgesproken over de overnamemarkt

Overnamebonussen sterk indammen
De PvdA wil, samen met de SP, overnamebonussen sterk indammen. In januari werkte minister van Justitie Ard van der Steur aan een wetsvoorstel om de toekenning van een bonus bij een overname te leggen bij de raad van commissarissen. De PvdA en de SP hebben zich duidelijk uitgesproken over het initiatief van Van der Steur. Het gaat niet ver genoeg en moet verder worden aangescherpt. Kabinetskandidaat D66 heeft zich niet sterk uitgesproken, maar financieel woordvoerder Wouter Koolmees liet wel weten dat hij de overnamebonus van de topman van NXP ‘bizar’ vond.

Beursgenoteerde vennootschappen zijn sinds 2013 verplicht om koerswinst die een bestuurder op zijn aandelen maakt tijdens fusie- of overnamegesprekken terug te vorderen. Per 1 juli 2017 loopt deze regeling af.

Regulering voor private equity
De PvdA wilde ook meer regulering invoeren voor private-equitybedrijven. Begin 2016 werd de initiatiefnota ‘einde aan de excessen’ besproken in de kamer, waarin Nijboer pleitte voor nieuwe fiscale maatregelen, maatregelen om de positie van het personeel te beschermen, transparantie te vergroten en te voorkomen dat bedrijven de dupe worden van roekeloos beleid. Het kabinet liet in een reactie weten dat het niet de indruk heeft dat er in de hele private-equitysector excessen zijn. Wel heeft het een onderzoek gestart naar de effecten van private equity-investeringen. Dit onderzoek zou voor de verkiezingen worden besproken, maar is over de verkiezingen heen getild. Nu de PvdA is gedecimeerd, is de drijvende kracht achter meer regulering kleiner geworden.

Een beperking van de renteaftrek op vreemd vermogen geniet nog wel veel steun. In 2016 stemde een meerderheid van de partijen voor een nota van D66'er Wouter Koolmees en zijn PvdA-collega Nijboer waarin wordt gepleit om belastingen op vreemd vermogen en eigen vermogen gelijker te behandelen.

Bescherming tegen overnames
Recent hebben ook politici van de CDA en de VVD zich uitgelaten tegen overnames. In nasleep van het bod op Unilever wilde CDA-lijsttrekker Sybrand Buma 'vitale sectoren' als voedsel en veiligheid beschermen tegen buitenlandse overnames. Henk Kamp van de VVD noemde de overname van AkzoNobel ‘niet in Nederlands belang’ en eerder stak hij een stokje voor de Belgische overname van PostNL. Jeroen Dijsselbloem van de PvdA ging een stapje verder en noemde buitenlandse kopers aasgieren en hyena's..

Formatie kan verschil maken
Hoe de politieke toekomst van M&A er precies uitziet hangt voor een deel af van het laatste puzzelstukje in de formatie. Als VVD, D66 en CDA kiezen voor PvdA of GroenLinks, dan is de kans op nieuwe regels voor overnames en private equity iets groter dan als 50Plus en de ChristenUnie het laatste puzzelstukje worden.

Related articles