‘De aasgieren, de hyena’s die je bedrijf proberen kapot te maken’

Unilever blijft de gemoederen bezig houden. Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiƫn onderstreept het belang van het voedingsmiddelenconcern voor de vaderlandse economie.

Dat deed Dijsselbloem afgelopen zaterdagmiddag in het radioprogramma Kamerbreed. Er moet volgens de minister van Financiën een beschermingsconstructie bedacht worden om vijandige overnames als Unilever af te wenden. Zo moeten 'de aasgieren, de hyena's die klaarstaan om je bedrijf proberen kapot te maken' van het lijf worden gehouden. 

"Unilever is voor ons een drijvende kracht", vertelde de PvdA-minister. Om daar een call of action voor Unilever-topman Paul Polman aan toe te voegen: "Durf je korte termijn aandeelhouders te weerstaan. Durf tegen hen te zeggen: ik ga niet dat lange termijn perspectief loslaten en zo nodig bescherm ik mijzelf tegen dit type agressieve overnames."

Ook tafelgenoot Gert-Jan Segers deelt die mening. Een extra beschermingslaag voor vitale sectoren als energie en transport is volgens de CU-leider nodig. Een rol is hierin weggelegd voor pensioenfondsen, die 'de moraal rond werk, betaling en duurzaamheid hoog moeten houden'. Dijsselbloem: "De pensioenfondsen staan al aan onze kant met een lange termijn agenda."

Verkiezingstijd
Duidelijk is dat de verkiezingstijd is aangebroken. Vorige week riep minister Henk Kamp van Economische Zaken op om belangrijke Nederlandse telecombedrijven te beschermen. CDA-leider Sybrand Buma ging nog een stap verder: ook Nederlandse bedrijven in vitale sectoren als voeding, veiligheid en staalindustrie dienen zich te weren tegen een Trojaans paard

Tegengeluid was er ook te horen, en wel uit de M&A Community. Een vrije M&A-markt – zonder interventie van de minister – hoort volgens Doorne-partner Jeroen Sombezki voorop te staan. 
 

 

Related articles