‘Talpa binnen twee jaar in de etalage’

Streamingdienst Viaplay wordt genoemd als een prima partij.

Talpa Network wordt binnen twee jaar verkocht aan een buitenlandse partij. Eigenaar John de Mol zou het mediabedrijf willen verkopen voor zijn zeventigste verjaardag in april 2025. Viaplay zou als koper in beeld zijn.

Dat meldt de nieuwssite NU.nl op basis van verschillende bronnen. Vanuit Talpa wordt het bericht niet ontkend, maar wel genuanceerd. CEO Pim Schmitz stelt dat het bedrijf na de mislukte fusie met RTL "minimaal drie jaar" zelfstandig wil doorgaan. "We willen voorlopig zelfstandig blijven. Dat kan voor drie jaar zijn, maar ook vijf. Daar zit geen einde aan.”

Wel geeft hij toe dat het steeds moeilijker wordt voor Talpa zonder sterke internationale partij. Meer fusies in de televisiewereld zijn onvermijdelijk. Content voor televisie maken is duur en het wordt voor Nederlandse partijen steeds lastiger om zonder partner te concurreren met buitenlandse spelers.

Volgens NU.nl zou De Mol zijn bedrijf alleen aan een buitenlandse partij willen verkopen. Een van de verkoopvoorwaarden is dat de koper zich richt op tv- en videocontent. In Nederland zijn er geen kandidaten meer, na het afketsen van de fusie met RTL. 

Viaplay voldoet het meest aan de eisen van Talpa, zo meldden bronnen aan NU.nl. Het bedrijf heeft een sterke streamingdienst en sportrechten, zoals van de Formule 1 en Duits en Brits voetbal. Vorig jaar nam het bedrijf de Britse sportzender Premier Sports over.

CEO Pim Schmitz gaat tegenover NU.nl niet in op buitenlandse belangstelling. "We gaan de komende jaren zelf verder bouwen. Dat willen we ook uitstralen naar onze medewerkers, die het niet doorgaan van de overname door RTL net hebben moeten verwerken.”

Lees ook: Geen goedkeuring voor fusie RTL-Talpa: 'ACM had breder, vérder moeten kijken'

 

Gerelateerde artikelen