Rene Savelsberg, Set Ventures: “We kunnen op die energietransitie springen, waarom doen we dat niet?”
Rene Savelsberg is Managing Director en CEO van Set Ventures
"En dat is hard nodig. Ik ben geen geitenwollensokken-jongen, maar ik maak me wel persoonlijk heel druk om het klimaatprobleem. Ik ben net naar Spitsbergen geweest met een groep zakenmensen en dat heeft veel indruk gemaakt. Het is echt drie over twaalf, de rek is er uit. Ik heb het daar zelf gezien.
Lees ook:
- Barbara Glaser, Egeria: "Gelukkig groeit het bewustzijn om ons heen"
- Jurrien Appers, Triodos Organic Growth Fund: "Je kunt onder impact investment een goede business case leggen"
Het frustreert me daarom dat wij in een sector zitten waar we wel de middelen hebben om een verandering te financieren, maar het niet doen. We blijven investeren in kolen en gas en in sectoren die de wereld niets opleveren. De energiesector is de grootste sector in de wereld en groeit heel hard, terwijl we CO2 uitstoot hard en snel moeten terugdringen. We kunnen toch met zijn allen op die transitie springen, waarom doen we dat niet?
Natuurlijk zijn wij ook geen liefdadigheidsinstelling. Wij kennen ook die spagaat van beoogde financiële return en impact op duurzaamheid. Wij moeten ook onze financiële rendementen halen en voor ons is het ook duidelijk dat er alleen impact kan zijn als onze bedrijven succesvol zijn. Dat gaat hand in hand. Helemaal als je ook nog eens de beloning van het management van een investeringsinstelling aan de impact-doelstelling koppelt, dat helpt.
Het irriteert me echt dat veel bedrijven in de financiële wereld zich nog steeds uitsluitend richten op rendement met een financieel oogmerk. Ze willen wel iets groens doen maar dat is dan ‘bijvangst’ en daar moeten we volgens mij vanaf. ESG is tegenwoordig heel goed meetbaar en zou een primair onderdeel moeten zijn van het investeringsproces. Maar de sector wil die focus op het financiële gewoon niet loslaten, dat is toch van de dolle. Terwijl er zoveel is dat je kunt doen.
Het is mooi om geld te verdienen met geld, maar tegelijk ook de wereld een beter te maken. Ik heb wel de hoop dat dat besef nu ook wel snel verder in de sector door gaat dringen. We praten al heel anders dan tien jaar geleden. Maar er zijn helaas nog veel partijen die vasthouden aan het oude denken."