Gaat private equity topjaar 2015 achterna?

De ban lijkt gebroken voor private equity dit jaar. Gaan investeerders met vier miljardendeals achter de kiezen het topjaar 2015 achterna?

Private equity deed vorig jaar uitstekende zaken in Nederland, zo bleek uit een onlangs verschenen onderzoek van belangenorganisatie Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP).

In 2016 finishte de private-equityteller in Nederland volgens M&A Insight op 7,7 miljard euro, ten opzichte van 13,7 miljard euro in 2015. Gezegd moet worden dat 2015 het eerste jaar sinds 2007 was dat in Europa de grens van 100 miljard euro + aan buy outs werd bereikt. Het eerste topjaar sinds het uitbreken van de crisis. 

Het dealjaar 2016 verliep voor Europa ook niet slecht. Ondanks het kabaal rond beladen politieke beslissingen als Brexit en de verkiezing van Trump sloten Europeanen de meeste deals, aldus de M&A-studie van advocatenkantoor CMS over afgelopen jaar. Ingrediënten voor een robuust dealjaar waren alom aanwezig, blikte CMS-partner Roman Tarlavski onlangs terug. Nog steeds schiep de lage rentestand een aantrekkelijke atmosfeer om deals te doen en hadden ondernemingen en private-equitypartijen ruime cashvoorraden achter de hand.

De gunstige voorwaarden zijn ook dit jaar onverminderd aanwezig en de zogheten dealflow lijkt zich door te zetten. Maar gevaar van overpricing ligt op de loer. De M&A-sector gedraagt zich als de Amsterdamse huizenmarkt, zoals een ingewijde recentelijk zei. Exorbitant hoge prijzen voor niet uitzonderlijke bedrijven. Dat kan een dealproces nog weleens vermoeilijken. Een evenaring van het topjaar 2015 lijkt lastig, toen hadden investeerders wegens economisch herstel en hernieuwd vertrouwen in het bedrijfsleven de wind voor de eerste keer sinds zeven jaar stevig in de zeilen. 

Hoewel de eerste twee maanden van 2017 werden gedomineerd door kruimeldeals, lijkt de ban nu wel gebroken: liefst vier van de vijf miljardendeals in 2017 werden gesloten met betrokkenheid van private equity, met als absolute winnaar de New Yorkse investeerder JLL Partners. De miljardenverkoop van Patheon, een Amerikaanse ontwikkelaar van geneesmiddelen voor farmabedrijven, aan de eveneens Amerikaanse farmaceut Thermo Fisher Scientific, leverden JLL en fijnchemiebedrijf DSM uit Heerlen zo'n 5,2 miljard dollar op. Namens Nederland ontkurkte NPM Capital de champagne na de verkoop van Vanderlande aan Toyota voor 1,2 miljard euro. 

Toch lijken de kruimeldeals voorlopig ook dit jaar de boventoon te voeren. Halverwege 2017 hebben meer dan 75 procent van de deals een omvang van tussen de 5 en 50 miljoen euro. Bedrijven in met name de sectoren Industrials & Chemicals, Foods /Consumer Products en Real Estate blijken dit jaar het meest in trek. 

Vanmiddag treffen Nederlandse en internationale investeerders elkaar op Private Equity Summit 2017. Klik hier voor meer informatie en meld je aan.

Related articles