Ook private equity partijen doen in Europa steeds grotere deals

De Europese buy-out markt heeft in 2015 het hoogste bedrag bereikt in 8 jaar. Private equity investeerders kochten in Europa voor maar liefst 125,2 miljard euro aan bedrijven. Dat is een stijging van 35% ten opzichte van het jaar daarvoor. Wel werden er minder deals gesloten. Dat blijkt uit een preview van de Annual Buyout Review.

Er is veel geschreven over dat overnames van strategen, ook wel aangeduid als mega mergers, in omvang groeien terwijl het aantal transacties achterblijft. Zo was er de deal tussen Pfizer en Allergan (160 miljard dollar), AB InBev en SABMiller (104 miljard) en Shell en BG (70 miljard). 

Nu blijkt ook dat private equity investeerders meedoen in de trend van grotere deals. Althans, in Europa. 2015 was het eerste jaar sinds 2007 dat in Europa de grens van 100 miljard euro+ aan buy outs werd bereikt. Dat terwijl het aantal deals in small- en midcap juist is geslonken. Private equity acquisities van minder dan 250 miljoen euro daalde met 11%. De cijfers zijn afkomstig van de Unqoute’s Annual Buyout Review, een jaarlijks rapport dat in maart volledig wordt gepubliceerd.

Martijn Schreurs, partner bij Gilde Buy Out, merkte op een M&A Forum bij ABN Amro afgelopen november ook op dat de transacties groter worden, maar dat het aantal deals op een gezond niveau zit. "In de midmarket, deals van 50 tot 500 miljoen euro, zie ik niet meer transacties dan de laatste jaren. Er is wel sprake van een gezonde dealflow," aldus de Nederlandse investeerder.  

In Nederland waren enkele big ticket-deals van private equity: de aanschaf van Element Materials Technology door Bridgepoint Advisers (900 miljoen), de acquisitie van Stage Entertainment door CVC Capital (500 miljoen+) en de overname van Salad Singature door IK Investment (250 miljoen+).

 

Gerelateerde artikelen