Private equity zal storm doorstaan met 3,6 biljoen aan dry powder

Wereldwijde recordprestaties van private equity stuiten op economische turbulentie nu conjunctuurcyclus ten einde loopt.

We lijken het einde van de conjunctuurcyclus te naderen. Hoewel een reeks factoren de vooruitzichten nog kan doen verschuiven, is de wereldwijde private-equitysector al aan het vertragen door de inflatie en het stijgende recessierisico. Maar de sector is goed gepositioneerd om de storm te doorstaan en er sterker uit te komen, zo concludeert Bain & Company in zijn recentste halfjaarlijkse analyse van de PE-markt.
 
"De conclusie is dat PE-fondsen proactief moeten anticiperen op veranderingen en deze voor moeten zijn. Dat zal van cruciaal belang zijn om deze periode van turbulentie te doorstaan en ten volle te profiteren van het komende herstel", aldus Hugh MacArthur, global Private Equity practice leader bij Bain & Company.
 
Hij voegt eraan toe: "Uit de gegevens blijkt dat de sector de voorbije twee decennia onevenredig heeft vertrouwd op stijgende waarderingsmultiples om rendementen te ondersteunen. Dat zal echter niet werken in een periode van inflatie. De topprestaties in de toekomst zullen afhangen van het creëren van waarde en een duidelijk begrip van hoe men effectief kan blijven managen in een periode van stijgende prijzen.
 
Onmiddellijke gevolgen van economische neergang, hogere inflatie en rentetarieven in PE
De cyclische aard van de private equity-sector betekent dat de verzwakking van de economische omstandigheden in de belangrijkste economieën een uitdaging zal vormen voor dealmakers, ondanks het feit dat de eerste helft van 2022 op koers ligt om de op één na hoogste jaarlijkse waarde aan buy-out deals te realiseren na een recordjaar in 2021, zo waarschuwt de halfjaarlijkse Global PE Market Update van Bain. In de eerste helft van 2022 alleen al werd voor 512 miljard dollar aan buy-out deals gesloten, met een gemiddelde dealomvang van bijna 1 miljard dollar in die periode.
 
De door Bain verwachte vertraging van de dealstroom en de transactiewaarden doet zich nu al voor, zo constateert het rapport, met een verzwakking van de dealpijplijn, vooral in de technologiesector met een hoog waarderingsniveau. Schulden worden duurder en Bain merkt op dat banken ook steeds meer vragen stellen over de blootstelling van bedrijven aan inflatie en stijgende rente, waardoor het moeilijker wordt om transacties af te sluiten.
 
De problemen op de publieke markt hebben al hun weerslag gehad op exit-deals, aangezien de markt voor beursintroducties grotendeels is opgedroogd, zo blijkt uit de analyse van Bain. De wereldwijde exitwaarde van buyouts bedroeg in de eerste helft van 2022 338 miljard dollar, een daling met ongeveer 37 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
 
De wereldwijde waarde van beursintroducties, met inbegrip van zowel door buyouts gesteunde als andere transacties, lag met 91 miljard dollar 73 procent lager dan in de eerste helft van 2021. Bain & Company verwacht dat naarmate de huidige economische turbulentie aanhoudt, deze vertragende trends zich waarschijnlijk zullen uitbreiden tot deal-exits over de hele linie.
 
Gevolgen van langere holdingperiodes, sterkere groei van de markt voor secundaire fondsen en zwakkere fondsenwerving
In het rapport van Bain wordt een reeks kettingreacties gesignaleerd: de holdingperiodes van PE's zullen langer worden, terwijl de markt voor secundaire transacties zich opmaakt voor meer groei omdat investeerders op zoek gaan naar alternatieve manieren om liquiditeit te genereren, en de fondsenwerving, die al sterk is gedaald, zal op korte termijn verder afnemen. De fondsenwerving voor buy-outs daalde van 284 miljard dollar naar 138 miljard dollar, vergeleken met de eerste helft van 2021 en dezelfde periode in 2022.
 
Recordbedrag van 3,6 biljoen dollar aan dry powder geeft PE-sector goede uitgangspositie om sterker uit het dal te komen
Ondanks deze kortetermijnuitdagingen concludeert het rapport van Bain dat de PE-sector dankzij de ruime hoeveelheid ‘dry powder’ in een goede positie verkeert om de huidige neergang te doorstaan. Veel GP's hebben onlangs fondsen aangetrokken, merkt het rapport op, en de wereldwijde hoeveelheid dry powder is in de eerste helft van 2022 blijven toenemen en staat nu op een recordhoogte van 3,6 biljoen dollar. PE-fondsen zijn goed gepositioneerd voor een sterke opleving. Als we terugkijken naar de voorbije 25 jaar in de sector, zien we dat de marktomstandigheden na een recessie superieure rendementen hebben opgeleverd voor investeerders.
 
Hugh MacArthur voegde hieraan toe: "Als we naar de langere geschiedenis kijken, heeft private equity bewezen veerkrachtig te zijn bij economische neergangen. Het is een cyclische sector en wij verwachten dat er op korte termijn enkele uitdagingen zullen zijn. Op lange termijn geloven wij echter nog steeds dat PE zal blijven groeien en dat het de best presterende activaklasse zal blijven in alle marktomstandigheden.
 

Gerelateerde artikelen