WTW: Wereldwijde recorddaling fusies en overnames in eerste kwartaal

Volume van deals met een waarde van honderd miljoen dollar of meer blijft achter.

Drie punten:

• Recorddaling in het aantal afgeronde fusies en overnames wereldwijd in het eerste kwartaal van 2024, ondanks een opleving in aangekondigde deals.

• De dealactiviteit met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar daalde met acht procent in volume vergeleken met dezelfde periode in 2023, wat resulteerde in de laagste eerste kwartaalcijfers sinds 2010.

• Een afnemende angst voor een recessie en de recente scherpe stijging van IPO-activiteiten suggereren dat het binnenkort drukker gaat worden op de M&A-markt. 

Ondanks een opleving in aangekondigde deals, laat het aantal afgeronde fusies en overnames wereldwijd in het eerste kwartaal van 2024 wederom een recorddaling zien.

Dealmakers werden ook het eerste kwartaal geconfronteerd met tal van uitdagingen bij het uitvoeren van transacties, zo blijkt uit onderzoek naar afgeronde deals van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van WTW.

In vergelijking met de sterke prestaties van de aandelenmarkten wereldwijd, bleven bedrijven die fusies en overnames afrondden achter bij de markt met een daling van 14,8 procentpunten tussen januari en maart 2024 voor overnames met een waarde van meer dan honderd miljoen dollar, gebaseerd op de ontwikkeling van de aandelenkoersen.

Dit is een voortzetting van de negatieve prestaties van het vorige kwartaal (-13,6pp). Ondanks deze laatste resultaten laat de langetermijntrend van meer dan vijftien jaar nog steeds zien dat deals het beter hebben gedaan dan de markt sinds de wereldwijde financiële crisis (+1,5pp).

Ondanks daling staan signalen voor opleving M&A-markt op groen
Uit de data, verzameld in samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School, blijkt dat dealactiviteit met een waarde van meer dan honderd miljoen dollar in de eerste helft van 2024 wereldwijd bleef dalen; met 138 afgeronde deals vergeleken met 150 in dezelfde periode in 2023. Dit betekent een daling van acht procent in volume en de laagste eerste kwartaalcijfers sinds 2010.

Het volume van grote deals (met een waarde van meer dan één miljard dollar daalde ook in de eerste drie maanden van dit jaar, waarmee de gestage daling die in 2021 begon werd voortgezet. Er werden dertig deals afgerond ten opzichte van 35 in dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2024 werden er wel vier megadeals (met een waarde van meer dan tien miljard dollar) gesloten, tegenover slechts één in het eerste kwartaal van 2023.

Jana Mercereau, Head of Corporate M&A Consulting bij WTW, zei: “In 2023 heeft de wereldwijde M&A-markt een buitengewoon moeilijk jaar voor overnames doorstaan. Hoewel de zorgen over inflatie zijn afgenomen, blijven aanhoudende uitdagingen zoals zwakke wereldwijde economische groei, geopolitieke instabiliteit en onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen een beperkend effect te hebben op het maken van deals.”

“Tegelijkertijd neemt de angst voor een recessie af, waardoor de consensus verschuift naar een zachte landing, en de voorspellingen voor een opleving in fusies en overnames worden ondersteund door de recente scherpe stijging van IPO-activiteiten. Met biljoenen dollars aan liggend kapitaal staan private equity-bedrijven ook onder toenemende druk om hun toegezegde kapitaal in te zetten. Hoewel ons onderzoek afgeronde fusies en overnames bijhoudt, suggereert de duidelijke toename van het aantal aangekondigde deals eind 2023 en begin 2024 dat het komend jaar drukker zal worden naarmate ze tot stand komen.”

Lees ook: Verminderd gebruik locked box wijst op onzekerheid over de prijsstelling

Gerelateerde artikelen