M&A in verzekeringskantoren verloopt moeizaam

Grotere kantoren zijn meer bezig met financiering zoeken dan met overnemen.

Het aantal transacties in de verzekeringsmarkt is in de tweede helft van 2023 lager dan in de voorgaande jaren. Met name de overnames van kleinere intermediairs met een omzet tot één miljoen euro bleven sterk achter.

Dit omdat acquirerende partijen bezig zijn met het aantrekken van een nieuwe aandeelhouder, constateert BHB Dullemond, een M&A-kantoor voor assurantiekantoren en volmachtbedrijven. Door versterking van hun financiële posities zijn de grotere verzekeringskantoren minder gericht op het kopen van kleinere kantoren.

Toch spreekt BHB Dullemond van een “sterke overnamedynamiek” in de tweede helft van vorig jaar, met een dealvolume van ruim anderhalf miljard euro. Desalniettemin staat de sector voor flinke problemen, constateert BHB Dullemond. De vergrijzing onder de intermediairs neemt toe. De gemiddelde intermediair in deze branche is een man van 57 jaar die moeite heeft met het vinden van jong en gekwalificeerd personeel.

“Voor traditionele leadgeneratoren binnen intermediairs als hypotheekadviseurs en makelaarskantoren, is weinig tot geen interesse van kopende partijen. Dit omdat ze eenmalige omzet generen”, aldus Jorg Quapp, partner en M&A-director bij BHB Dullemond.

“Dit is volledig onterecht, aangezien juist tussenpersonen die deze diensten aanbieden een sterke autonome groei doormaken en deze takken van sport zichzelf prima kunnen bedruipen. Door op een slimme manier deze diensten te integreren, ontstaat er synergie tussen de verschillende diensten, wat resulteert in het volledig ontzorgen van de klant.”

Gerelateerde artikelen