Ploeterend Atos kiest uit twee voorstellen voor overname

De ontmanteling van het Franse IT-bedrijf lijkt slechts een kwestie van tijd.

Het door schulden geplaagde Franse IT-bedrijf Atos bestudeert twee voorstellen voor overname die voldoen aan de voorwaarden, waaronder een plan voor schuldvermindering en financiering. Een voorstel komt van EP Equity Investment (EPEI), het vehikel van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, samen met Attestor Limited. Het andere bod is van Onepoint, het bedrijf van David Layani, samen met Butler Industries.

Woensdag wordt een akkoord verwacht tussen Atos en één van deze kandidaten. Eind deze maand moet het herstructureringsplan klaar zijn. Daarnaast heeft Atos aanbiedingen gekregen voor Worldgrid, een onderdeel dat zich bezighoudt met smart energy. Ook deze biedingen worden nog onderzocht door Atos.

De Franse staat zou daarnaast de activiteiten van Advanced Computing, Mission-Critical Systems en Cybersecurity Products overnemen.

Atos bezwijkt onder schulden die het bedrijf niet meer kan aflossen. Er zou meer dan anderhalf miljard euro nodig zijn om Atos uit de gevarenzone te trekken. Een bod van de Franse staat dat kon oplopen tot een miljard euro biedt onvoldoende kans op overleven. In de recente maanden was er belangstelling bij de vleet, maar de een na de andere koper haakte af vanwege de troosteloze situatie van Atos.

Atos is een hofleverancier van de Franse overheid, waaronder ook de Franse defensie-industrie. Er circuleren geruchten dat het bedrijf een cruciale rol heeft in de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. Omvallen van Atos is derhalve geen optie voor Frankrijk. De laatste weken werd er druk onderhandeld met allerlei kandidaten.

Gerelateerde artikelen