Uur U nadert voor deals van Atos die maar niet komen

Zonder verkoop van dochters kan het doek vallen voor de Fransoos.

Binnenkort wordt duidelijk of Atos erin slaagt om dochterbedrijf Tech Foundations te verkopen aan de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, die via EP Equity Investment interesse zou hebben. EP nam vorig jaar in Nederland de energiecentrale in Pernis over.

Met de deal rond Tech Foundation zou 100 miljoen euro gemoeid zijn. Ketst de deal af, dan pakken zich donkere wolken samen boven Atos. De kas loopt leeg en schuldeisers rammelen aan de poort.

Dit meldt het IT-platform Computable. Rating agency S&P verlaagde het aandeel Atos al tot het niveau van ‘speculatief’. Het bureau twijfelt of banken nog zin hebben in onderhandelingen met Atos over herfinanciering, als de deal over Tech Foundations klapt. De outsourcing-activiteiten van Atos zijn ondergebracht in Tech Foundations.

De zakenman Křetínský kwam afgelopen zomer in beeld als koper van de Franse dochter. Hij bedong een exclusief recht op onderhandeling, maar kwam gaandeweg met steeds meer eisen. Ook werd zijn bod steeds zwakker, terwijl Atos werd belaagd door aandeelhouders, vakbonden en actiegroepen.

Hoewel er geen deadline is gesteld voor de onderhandelingen over een deal, zou Atos het personeel hebben verteld dat er voor het eind van deze maand een definitieve beslissing valt.

Atos heeft nog meer ijzers in het vuur, want ook de big data & security-activiteiten staan in de etalage. Airbus zou voor BDS anderhalf tot 1,8 miljard willen betalen. Maar ook bij deze deal is er nog geen witte rook te zien.

In weerwil van de geruchten heeft Atos ontkend aan te sturen op een bescherming tegen crediteuren.

Gerelateerde artikelen