Dit zijn de kopers die uit zijn op de brokken van Atos

Onder hoogspanning willen crediteuren voor miljarden aan schulden kwijtschelden.

Achter de schermen zouden banken en obligatiehouders van het door schulden gedaagde Atos bereid zijn om ruim drie miljard euro kwijt te schelden. Op korte termijn is er voor de wankele Franse IT-reus 1,7 miljard nodig om te overleven. De Franse staat is bereid om daarvan een flink deel op te hoesten.

Dit om de vele kopers op afstand te houden die het noodlijdende bedrijf uit elkaar willen trekken. De Amerikaanse investeerder Bain Capital zou interesse hebben in Syntel, een grote Amerikaanse dochter van Atos, zo blijkt uit een overzicht van IT-platform Computable. Bain nam twee jaar geleden het dochterbedrijf Inetum over van Atos. Het recente bod op Syntel is echter afgeslagen, omdat het Atos als geheel geen uitzicht biedt op redding.

Er is ook nog steeds interesse van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, die in heel Europa bedrijven koopt om ze te saneren. Met IT-dienstverlening heeft hij echter nauwelijks ervaring. Er wordt gespeculeerd dat de Tsjech wellicht de Atos-groep grotendeels overneemt om delen daarvan te verkopen aan IT-dienstverleners die willen groeien.

Een andere gegadigde voor het Franse bedrijf is de Canadese IT-dienstverlener CGI, die eveneens delen van Atos zou willen overnemen. Activiteiten die belangrijk zijn voor de autonomie van Frankrijk, zullen daar overigens buiten blijven.

Eerder had IT-adviesbureau Onepoint een substantieel belang genomen, met de bedoeling het hele bedrijf over te nemen met behulp van investeerder Carlyle.

Maar de Franse overheid wil heel Atos overeind houden, mede omdat het bedrijf belangrijk zou zijn voor het land, bijvoorbeeld vanwege de defensietak. De staat bracht onlangs een niet-bindend bod uit op alle strategische activiteiten, waarbij ook een beroep werd gedaan op de industriebedrijven Thales en Dassault.

Vooral voor het bedrijfsonderdeel BDS (Big Data & Security) is veel belangstelling. Begin dit jaar toonde ook vliegtuigbouwer Airbus hiervoor interesse, maar die deinsde terug door de schuldenlast van Atos.  Ook het Franse IT-bedrijf ChapsVision zou azen op onderdelen van BDS, met name voor de defensie-industrie.

Gerelateerde artikelen