Airbus neemt dochter van wankelend Atos toch niet over

De vliegtuigbouwer deinst terug voor de hoge schulden van het Franse bedrijf.

Airbus ziet af van de overname van de Atos-dochter voor cybersecurity. Ondanks lange onderhandelingen had de vliegtuigfabrikant niet voldoende trek in de Big Data & Cybersecurity (BDS)-business unit van Atos.

Aanleiding voor de geklapte deal zijn de grote schulden waaronder de Atos-dochter gebukt gaat. Desondanks leek de overname van het Franse bedrijfsonderdeel lange tijd een zekerheid. De Franse overheid is de grootste aandeelhouder van Airbus, dat eveneens een Frans bedrijf is. De regering was groot voorstander van de beoogde deal.

Atos had de transactie bovendien hard nodig. De overname had een beoogde opbrengst van 1,5 tot 1,8 miljard euro. Het Franse techbedrijf is minder dan 200 miljoen euro waard, terwijl de marktwaarde in 2020 nog 8,2 miljard euro was.

Twee jaar geleden maakte Atos bekend zich te willen opsplitsen. Maar het is niet bekend of er nu nog kopers zijn voor de BDS-unit. In 2022 wilde Thales (ook Frans) de BDS-unit overnemen voor drie miljard euro. De boodschap was toen dat het bedrijfsonderdeel niet te koop was.

Meer over de problemen van Atos: Uur nadert voor deals van Atos die maar niet komen

Gerelateerde artikelen