Nieuw groeifonds voor biotech in Nederland

Er zal 250 miljoen euro beschikbaar komen voor de vertaalslag van kennis naar bedrijvigheid.

Biotech Booster is een verbond van kennisinstellingen en bedrijven om kennis over biotechnologie beter om te zetten in bedrijvigheid en toepassingen. Het project heeft als doel om Nederland een brandpunt van de wereldwijde biotechnologie te maken. Biotech Booster doet dit door systeemfalen in valorisatie en marktfalen in financiering aan te pakken. Het project wordt gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds.

Meer dan financiering

Biotech Booster identificeert, begeleidt en financiert kansrijke, vroege ideeën op een bedrijfsmatige manier. Teams dragen veelbelovende ideeën aan bij één van de landelijke ‘thematische clusters’. Met financiële steun en expertise werken onderzoekers en ondernemers samen aan de maatschappelijke en commerciële waarde. Topondernemers selecteren de beste projecten voor het Biotech Innovation Program (BIP). Het BIP biedt die teams financiering, begeleiding en expertise om de projecten in maximaal 2*2 jaar tijd te ontwikkelen tot commerciële en/of investeerbare proposities.

Biotech Booster is een initiatief va de Universiteiten van Nederland, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Vereniging Hogescholen, belangenvereniging HollandBIO en biotechnologiebedrijven DSM en Janssen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is het verantwoordelijke departement voor Biotech Booster als Nationaal Groeifonds-project.

Nettie Buitelaar, directeur van Biotech Booster, vertelt het volgende: “Biotech Booster is een uniek programma waarmee we de biotech valorisatie in Nederland op een hoger plan kunnen brengen. We zijn enorm blij met de investeringen die we kunnen doen, zowel in menselijk als in financieel kapitaal. Een belangrijke doelstelling is tevens dat we daarmee betere ‘investor-ready’ projecten kunnen aanbieden aan de markt. De impact die we met de biotechnologie kunnen maken zal hierdoor groter en zichtbaarder worden.”

 

Gerelateerde artikelen