Vertrouwensberoep accountant verhoudt zich slecht tot snelle exit

Voormalig accountant Marco Vermin (Alfa) over private equity in de accountancy.

Marco Vermin, een voormalig fiscaal jurist en econoom bij Alfa accountants en adviseurs, deelt in een interview op AccountantWeek zijn inzichten gedeeld over de rol van private equity (PE) in de accountancysector.

Terwijl de accountancywereld evolueert van louter compliance werkzaamheden naar een meer adviserende en strategische rol voor accountants, ziet Vermin de groeiende interesse van PE met gemengde gevoelens.

Hoewel investeringen van PE kunnen leiden tot versnelde veranderingen en technologische vooruitgang, waaronder investeringen in AI en digitalisering, benadrukt Vermin de potentiële nadelen van een kortetermijnfocus van PE-partijen. “Enkele goede uitzonderingen daargelaten, zitten de meeste private equity partijen er meestal in voor het korte termijn rendement”, zegt hij. “Binnen een paar jaar willen ze met winst verkopen.”

Volgens Vermin, die tevens lid is van de Raad van Bestuur van DFK International, is de accountancysector een ‘business in trust’. Partners van accountantskantoren hebben over het algemeen een andere betrokkenheid dan PE-investeerders, die vaak gericht zijn op snel rendement binnen een paar jaar. Hij waarschuwt voor mogelijke conflicten tussen de langetermijnvisie van de accountancysector en de kortetermijnwinstdoelstellingen van PE.

Hoewel Vermin gelooft in de noodzaak van investeringen in technologie, zoals AI en digitalisering, erkent hij ook de beperkingen ervan, met name in het licht van complexe regelgeving en rapportagevereisten op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en governance (ESG). Hij benadrukt dat het vertrouwen dat accountants kunnen bieden, essentieel blijft, en dat technologie slechts een ondersteunende rol kan spelen.

In essentie benadrukt Vermin dat de toekomst van de accountancy een balans vereist tussen technologische vooruitgang en de menselijke expertise van accountants. Hoewel investeringen van PE de druk in de sector kunnen verhogen en innovatie kunnen stimuleren, moeten ze ook rekening houden met de unieke aard van de accountancy als een vertrouwensgedreven bedrijfstak.

Consolidatie in accountancy: de volgende stappen
In slechts één jaar tijd is PIA Group uitgegroeid tot een top twintig accountantskantoor. Benieuwd hoe zij verder groeien? CEO Brouwers onthult tijdens Private Equity Summit 2024 de strategieën die PIA inzet om een accountancy powerhouse te creëren.
Gerelateerde artikelen