MKB-bedrijf vangt vaker bot bij private equity

Laatst gewijzigd: 09 mei 2024 13:42
Bedrijven tot één miljoen gelden als onderkant van de markt met een hoger risico.

Geld lenen wordt voor MKB-bedrijven steeds lastiger en duurder. Het aantrekken van kapitaal door het uitgeven van aandelen aan private investeerders is dan een logisch alternatief. Bedrijven met een nettowinst onder de één miljoen euro staan echter niet op de radar van private equity investeerders, ze worden als onderkant van de markt gezien.

Dat stelt Rutger Nuij, directeur private equity bij financieringsplatform NLInvesteert. “Verreweg de meeste private equity-fondsen richten zich op grote ondernemingen.”

Jaarlijks zoeken zo’n tienduizend MKB-bedrijven naar financiering, voor bijvoorbeeld groei, opvolging of een management buy-out. Maar geld lenen is de laatste jaren steeds duurder geworden en het traditionele kredietkanaal van banken droogt op, signaleert Nuij.

Het uitgeven van aandelen is dan een goed alternatief. Durfkapitaal hiervoor lijkt ruim voorradig, vervolgt Nuij. De private equity markt is de laatste jaren enorm gegroeid, maar heeft geen trek in het kleinere MKB. Volgens Nuij omdat een kleiner bedrijf iets kwetsbaarder is dan een grote onderneming.

“Ze hebben minder personeel en een minder breed klantenbestand waarmee ze klappen kunnen opvangen. Ook willen grote private equity partijen veel geld ineens uitzetten. Goedlopende succesvolle bedrijven krijgen op deze manier geen funding om te groeien, want het aanbod van kapitaal ontbreekt voor deze doelgroep.”

De verschuiving van krediet naar private equity was voor kredietverstrekker NLInvesteert aanleiding om een eigen private equity fonds op te zetten: NLI Capital. “Het fonds richt zich op MKB-bedrijven met een bedrijfsresultaat van tussen een half miljoen euro en 2,5 miljoen euro.”

NLI Capital neemt een minderheidsbelang in MKB-bedrijven. Schoppink wil de omzet van zijn bedrijf in drie jaar naar tien tot vijftien miljoen euro brengen en het aantal medewerkers verdubbelen.

Gerelateerde artikelen