Mediahuis dingt met definitief bod naar TMG-diensten
In december druppelden al berichten binnen over de vermeende belangstelling van Mediahuis en de familie Van Puijenbroek in TMG. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Metro zou toen al enkele weken in gesprek zijn over een eventuele overname door het Belgische mediabedrijf, dat sinds de oprichting in 2013 merknamen als De Standaard en Gazet van Antwerpen onder zijn hoede heeft.
Woensdag hebben Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de familie Van Puijenbroek en de grootste aandeelhouder in TMG met 41,3 procent, bekend gemaakt dat er een openbaar bod in het verschiet ligt. Het zou gaan om 5,25 euro per aandeel. Beide partijen claimen toezeggingen van twee belangrijke aandeelhouders, te weten Delta Lloyd (7,3 procent) en Navitas (6,7 procent), te hebben ontvangen over het afstaan van hun belangen.
Daarmee komt het verzekerde aandelenpercentage van Mediahuis en VP Exploitatie uit op een meerderheidsbelang van 55 procent. Om TMG van de beurs te halen – zoals beide partijen beogen – heeft de overnamecoalitie echter een belang van 95 procent nodig.
Goede harmonie
De Belgen en de Brabantse participatiemaatschappij willen tevens in goede harmonie met de TMG-bestuurders tot een naar tevredenheid stemmende slotsom komen. Wachten is het daarom op Michiel Boersma. De TMG-president-commissaris verblijft nog tot eind januari op een vakantie-adres, nadat eind vorig jaar de PostNL-Bpost-deal stuk liep en zijn benoeming tot RvC-voorzitter bij chemisch technologiebedrijf Avantium een week later werd afgerond. Op 8 maart willen Mediahuis en VP Exploitatie een goedkeuringsverzoek voor bieding indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Mediahuis heeft de intentie om TMG met het eerder vergaarde NRC Media en de Limburge regionale dagbladen onder een Nederlands dak te brengen.
Betrokken adviseurs
De betrokken juristen, financiële adviseurs en PR-consultants hebben tussen kerst en oud en nieuw geruisloos doorgewerkt aan het 'ongevraagd niet-bindend voorwaardelijke voorstel' ter waarde van 161 miljoen euro dat binnenkort waarschijnlijk tot een bod zal leiden. Wie dat waren leest u hier.