PostNL: Deal ongunstig voor onze aandeelhouders
De deal met de Belgen is volgens de RvB met name niet interessant voor de aandeelhouders van PostNL, dat is een conclusie die getrokken kan worden op basis van het persmoment van woensdag 7 december, 11:00 uur.
PostNL voorziet het samengaan met de Belgische broeder als 'schadelijk voor ons bedrijf'. Volgens CEO Herna Verhagen en president-commissaris Michiel Boersma ontbreekt het aan steun van diverse stakeholders. Ook Nederlandse regelgeving zou een deal in de weg staan. Postmarkten in zowel Nederland als België zijn anders gereguleerd. Angst was er bovendien dat – door de deal met de Belgen – de overheid de status van universele postdienst (UPD) zou geven aan een andere partij. PostNL heeft met de UDP het alleenrecht om het basispakket aan postdiensten in Nederland uit te voeren.
Over de vervolgde bedrijfskoers laat Verhagen weten dat de stand-alone strategie voorop blijft staan. "Waardecreatie is ons uitgangspunt en onze aandeelhouders blijven onze hoogste prioriteit houden. In 2017 zullen we de uitbetaling van dividend hervatten."
Toekomstige transactie
Boersma sluit een overname in de nabije toekomst door een andere buitenlandse partij niet uit. "Deze markt heeft schaalvergroting nodig. Maar postmarkten zijn veelal nationaal gericht, dus synergieën (als Bpost en PostNL, red) zijn minder waarschijnlijk." Daarmee refereert Boersma aan het eerdere argument van PostNL dat de grote invloed van Belgische staat als grootaandeelhouder onwenselijk is.
Adviseurs
In het dealtraject traden Bank of America Merrill Lynch en advocatenkantoor Stibbe op als adviseurs van PostNL. ABN AMRO Bank en Allen & Overy waren betrokken als adviseurs van de Raad van Commissarissen. Het team van Allen & Overy stond onder leiding van Jan Louis Burggraaf. Heleen Kersten en Egbert Vroom namen de honneurs waar namens Stibbe. Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek adviseerde Bpost. Op communicatie gebied adviseerden Jeroen van Seeters en Tanno Massar van Hill+Knowlton Strategies PostNL.