Wie is de Best Young Lawyer in 2020?

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:38
Tijdens een online sessie presenteerden de kandidaten zich middels een videopitch aan de vakjury.

Dit jaar kon het traditionele rondetafelgesprek om de eer van de Best Young Lawyer niet door gaan en werd het vervangen door videopitches – én een individuele socially distanced-grilling door de jury. Dit bleek een geluk bij een ongeluk. Omdat er veel meer individuele aandacht voor de kandidaat was had de jury veel meer tijd om eens lekker door te duwen op de claims uit de pitch en de motivatie van de deelnemers. 

Genomineerd voor Best Young Lawyer zijn

● Frank Hamming – Senior Associate – De Brauw Blackstone Westbroek
● Jasmijn Harms – Deputy Civil-law Notary en Senior Associate – Houthoff
● Victor van Nuland – Attorney at law, Associate – Loyens & Loeff
● Marieke Pols – Advocaat – NautaDutilh
● Jos Somers – Advocaat – NautaDutilh

Bekijk hier hun pitches en stem op wie volgens u de beste is. 

De filmpjes waren allemaal verschillend, maar allemaal goed en representatief voor de stijl van de persoon. Presidentieel, zo werd één van de filmpjes omschreven, waar de ernstige kandidaat voor een keurige boekenkast met een smaakvol en subtiel opgestelde trouwfoto zat. Een andere kandidaat had een bevriende videograaf gevraagd voor een schitterend promofilmpje dat zo het STER-blok in kon en weer een derde werd op een ontwapenende manier op zijn thuiswerkspot in beeld gebracht door een partner met een iPhone.

Het grote probleem dat de jury heeft en wat van doorslaggevende invloed was op de uiteindelijke uitslag was dat er feitelijk twee radicaal verschillende manieren zijn om te bepalen wie er nou precies de beste advocaat is, afhankelijk van het gekozen perspectief. Het eerste mogelijke perspectief is dat je inderdaad gaat voor de beste advocaat: wie zat er aan bij de grootste en mooiste deals? Wie geniet er op deze jonge leeftijd al het vertrouwen om zelfstandig processen te leiden voor belangrijke klanten en wie komt er het meest over als een safe pair of hands dat je zonder problemen in elk dealteam zou kunnen verwelkomen? 

Het probleem is natuurlijk dat dat vooral een retrospectieve manier van werken is en op advocaten selecteert die goed functioneren in het systeem zoals het nu bestaat en zoals het de afgelopen halve eeuw gefunctioneerd heeft. We leven echter in tijden waarin digitalisering en een transitie richting meer diversiteit en sociaal ondernemen op de voorgrond treden, dus gaat het er ook om: wat neemt deze advocaat mee aan toekomstvisie, hoe staat hij of zij tegenover de veranderende markt en kan deze persoon daar ook de leiding in nemen? Met andere woorden: zien we deze award als een aanmoedigingsprijs en als erkenning van de belofte die in de kandidaat besloten ligt? 

Natuurlijk is het altijd een beetje van beiden, maar uit de pitches van de kandidaten bleek wel dat er ook in het aanbod van kandidaten nadrukkelijk te kiezen viel voor vertegenwoordigers uit de huidige praktijk die heel goed hun toegevoegde waarde onder woorden konden brengen en mensen die uitdrukkelijk kozen voor een strategie waarin ze hun innoverende vermogen en bredere blik op de positie en het werkveld van de advocaten als speerpunten namen. Nog los van het perspectief van de deelnemers hadden de verschillende juryleden ook hun eigen overwegingen. Voor een advocaat is de vraag of ze de persoon ook zouden aannemen voor hun team relevanter dan of het prettig zou zijn om mee te werken als adviseur uit een ander vakgebied. 

Het was dan ook zeker geen gelopen race: om tot een gezamenlijke top vijf te komen dienden alle juryleden een persoonlijke top vijf in. In een ideale wereld zou er natuurlijk weinig verschillen tussenzitten en kon er na wat kleine afstellingen overgegaan worden tot de lunch, maar zo was het niet. De individuele juryleden wisten allemaal met een uiteenlopende top te komen en ook nog eens eloquent te verwoorden hoe ze tot die uitslag gekomen waren. In harmonieuze deliberatie en een sfeer van fair compromis ontstond er uiteindelijk toch een top vijf waar de hele jury mee kon leven. Het woord is nu naar de community: wie weet weten de kandidaten toch nog genoeg stemmen te lobbyen om het podium te veranderen. 

Het is ook nog mogelijk in de andere categorieën voor jonge talenten te stemmen. Bekijk via de volgende links de pitches van de genomineerden en stem!
Best Young M&A Advisor 
Best Young PE Manager 

Gerelateerde artikelen