ING en Rothschild smeden de meeste cross-border-deals

Het oer-Hollandse ING en de internationale zakenbank Rothschild hebben de meeste Nederlandse grensoverschrijdende fusies en overnames op hun naam gezet. Dat blijkt uit onderzoek van MenA.nl.

Bedrijven zoeken steeds meer deals over de grens en buitenlandse kopers azen op schitterende Nederlandse bedrijven. De jacht op Nederlandse topbedrijven als Unilever, AkzoNobel en NXP is illustratief voor de internationale interesse in Nederlandse bedrijven. Desondanks hebben grensoverschrijdende deals (cross-border-deals) een grote kans op falen, mede door culturele en juridische verschillen en nationalistische sentimenten. Getuige onder andere de klassieke business-case van de culture clash tussen zakelijke Duitsers van Daimler-Benz en de cowboys van Chrysler en de overmoedige overname van ABN AMRO. Om de kans op falen te verkleinen, kan een ervaren internationale dealmaker waardevol zijn (of juist niet).

ING, ABN AMRO en Rabobank
Maar hoe vind je die internationale topadviseurs? Door deals te tellen. We hebben van alle M&A-adviseurs het aantal grensoverschrijdende deals van de afgelopen 6 jaar opgeteld. Nederlands, in die zin dat van de deals de koper, target of verkoper een Nederlands bedrijf is. Daar hebben we een top 20 van gemaakt en wat blijkt? De oer-Hollandse dealmakers van ING, ABN AMRO en Rabobank staan bovenaan de Cross-border Top 20 M&A Advisors (zie eerste tabel). Niet geheel toevallig, want zij doen überhaupt veel deals, wat de kans op veel internationale deals vergroot. 

Rothschild, J.P. Morgan en Goldmans Sachs
Sorteren we de top 20 naar het aandeel van grensoverschrijdende deals op het totaal aantal deals (zie tweede tabel), dan krijgen we een hele andere top 3, met de internationale zakenbank Rothschild op één, gevolgd door J.P. Morgan en Goldmans Sachs.

 

 

Afbeelding: familiewapen Rothschild

Lees ook:
De overnamewind waait weer uit het westen
There's significant evidence that Dutch buyers fail in non-European acquisitions
Cross-border overnames vernietigen waarde

Gerelateerde artikelen