De overnamewind waait weer uit het westen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:46
Kopers uit de VS reizen sinds het einde van de kredietcrisis in groten getale naar Nederland. “Het gaat met name om bedrijven die de crisis goed zijn doorgekomen.”

‘Amerikanen maken comeback op Nederlandse overnamemarkt’, zo kopte een artikel in M&A Magazine drie jaar geleden. In die periode vielen de Nederlandse tv-producent Eyeworks en entertainmentbedrijf ID&T kort na elkaar in handen van kopers uit de Verenigde Staten. Economisch herstel, goedkoop geld en groeiend vertrouwen golden als ingrediënten voor de hernieuwde interesse uit de VS.

Terug van weggeweest dus, want voor de crisis waren Amerikanen al de grootste investeerders in Nederland. In het kanteljaar 2007 was het onder meer Bank of America dat LaSalle kocht van ABN voor 15 miljard, durfinvesteerders Clayton, Dubilier & Rice en KKR die 7,1 miljard euro neerlegden voor US Foodservices van Ahold en geneesmiddelengroep Organon van AkzoNobel dat werd ingelijfd door farmaceut Schering-Plough voor 11 miljard euro.

Europese expansie
Jones Day-advocaat Floris Pierik ziet sinds het einde van de kredietcrisis een stijging van overnames met Nederlandse targets door Amerikaanse partijen. “Al langere tijd is ongeveer dertig procent van de M&A-transacties in de Nederlandse markt VS-gerelateerd”, zegt Pierik. “Het gaat dan vaak om bedrijven die de crisis goed zijn doorgekomen en als platform kunnen dienen voor verdere Europese expansie. Of het zijn bijvoorbeeld ondernemingen met een grote Amerikaanse footprint."

Amerikanen komen niet naar Nederland voor deals van onder de 100 miljoen. Alles, zo werd in het artikel uit 2014 als argument gegeven, is in de VS grofweg groter. Recente overnamepogingen van Unilever en AkzoNobel laten zien dat Amerikanen bereid zijn met grote bedragen over de brug te komen. Kraft Heinz en 3G boden 134 miljard euro voor Unilever, terwijl PPG bereid was bijna 25 miljard euro neer te leggen voor AkzoNobel. Maar liefst drie van de vijf grootste deals met Nederlandse betrokkenheid in de eerste helft van 2017 hebben een Amerikaans tintje.

Wind waait uit westen
Evengoed zien Amerikanen wel degelijk brood in Nederlandse ondernemingen met een waarde van onder de 100 miljoen, blijkt uit inzage in de dealdatabase van MenA.nl. Voorbeeld is de onlangs overgenomen watersportspecialist Lankhorst Taselaar door Amerikaanse botenbouwer Brunswick. Hoewel de dealwaarde onvermeld bleef, vertelt het waardebereik dat met de transactie niet meer 50 miljoen euro gemoeid is.

“We zien veel Amerikaanse strategen die bedrijven kopen, zoals Timken dat onlangs toeleverancier voor de transportsector Groeneveld overnam”, zei Harmen Holtrop van Loyens & Loeff onlangs. “De wind waait voor nu even uit het westen.” Bij de overnames van Lankhorst en Groeneveld was Pierik ook betrokken. Hij zegt dat ook Europese private-equityhuizen uitkijken naar de komst van Amerikaanse kopers. “Afgelopen jaar hebben we onder andere de verkoop door investeerders Gimv, Draper Esprit en Robert Bosch Venture Capital van Greenpeak Technologies aan Qorvo Inc. begeleid, de overname door Scotts Miracle Gro van Gavita Holland, de overname door RPM International Inc. van SPS groep en de verkoop door de Duitse investeerder Aurelius van Getronics aan een Braziliaans-Amerikaanse koper.


Bron: MenA.nl

Geen eenrichtingsverkeer
Toch is het geen eenrichtingsverkeer in M&A-transacties. “Nederlandse bedrijven zijn ook erg actief op de Amerikaanse overnamemarkt”, benadrukt Pierik. Zo heeft Jones Day afgelopen jaar bijvoorbeeld de overname door Randstad van Monster begeleid begeleid en staat het advocatenkantoor op dit moment SHV Energy bij in de overname van de LPG business ('Pinnacle') van American Midstream Partners. “Denk ook aan de recent aangekondigde overnames in Amerika door Refresco en Philips.”

Vorig jaar vielen twaalf Amerikaanse bedrijven ten prooi aan Nederlandse kopers. Dit jaar zijn dat er zes. De Amerikanen blijken nog altijd meer deals te doen in Nederland: MenA.nl telde 47 Amerikaanse kopers van Nederlandse bedrijven in 2016, waaronder de megadeal van halfgeleider NXP door Qualcomm voor 43 miljard euro, die momenteel nog onder de loep wordt genomen door de Europese Commisse. Dit jaar sloegen de Amerikanen 22 maal een Nederlandse target aan de haak, waaronder biotechbedrijf Thermo Fisher Scientific dat farmaceut kocht van DSM en investeerder JLL voor 6,5 miljard euro.


Bron: MenA.nl

Lees ook:
De Amerikanen komen oostwaarts en innen uw fees
M&A Forum: Trump blijkt ook als president een echte dealmaker

Gerelateerde artikelen