M&A Forum: Trump blijkt ook als president een echte dealmaker

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:40
Dealmakers wees gerust. De M&A-flow heeft weinig te duchten van een staatshoofd, al is deze nog zo protectionistisch gezind als Trump. “De internationale M&A-activiteit laat zich niet beïnvloeden door een president.”

Bekijk hier alle foto's van M&A Forum Go West >>>


M&A-advocaat Mike Jansen van Jones Day ziet de Verenigde Staten nog altijd een prominente rol op het wereldtoneel innemen 

Waar in Nederland kan het M&A Forum ‘Go West’ beter plaatsvinden dan op het hoofdkwartier van Jones Day in Amsterdam? Hoewel het onderdeel is van de Amerikaanse Fearsome Four timmert het gevreesde advocatenkantoor in Nederland zelfstandig stevig aan de weg. Vijftig advocaten vinden momenteel dagelijks de weg naar Concertgebouwplein 20. Voor deze gelegenheid tovert Jones Day tevens een special guest uit de hoge hoed. De veelgeprezen Amerikaanse partner Benjamin Ginsberg is ingevlogen uit Washington. Aldaar vertegenwoordigt hij tal van overheden en politieke figuren. Zo was Ginsberg eerder deze eeuw gevierd Republikeins campagneleider van de latere president George W. Bush en zou hij later ook de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney bijstaan.


National counsel Benjamin Ginsberg (l) wordt bevraagd door buitenlandcorrespondent Bernard Hammelburg (r)

Minst populaire presidentskandidaten ooit
Tegenover Ginsberg zit niemand minder dan Amerika-correspondent Bernhard Hammelburg. Volgens Hammelburg was hijzelf een van de drie buitenlandcorrespondenten die voorspelde dat Trump aan het langste eind zou trekken. De Trump-verkiezing kwam voor velen als een verrassing. Ook voor het aanwezige M&A-publiek, waarvan zeker 90 procent middels een rode kaart aangeeft het presidentschap van de Amerikaanse zakenman niet aan hebben zien komen.


Wie zag de uitverkiezing van Trump aankomen?

Beschamend
Toch was het geen verrassing, merkt Ginsberg droogjes op. Reden: uiteindelijk stonden de twee minst populaire presidentskandidaten uit de Amerikaanse geschiedenis oog in oog met elkaar. Trump kreeg volgens Ginsberg het voordeel van de twijfel omdat mensen verandering wilden en deze gewiekste zakenman wist hoe die middenklasse aan zijn zijde te krijgen. Hammelburg interrumpeert: “Maar een opkomstpercentage van 49 procent is toch beschamend?” True statement vindt ook Ginsberg, maar Trump deed iets wat de Democraten nalieten: luisteren naar achtergestelde bevolkingsgroepen in staten als Pennsylvania en Wisconsin. Het bevredigende eindresultaat werd bereikt met de helft minder campagnebudget, benadrukt de Jones Day-partner.


“Wake up call to the establishment: nagenoeg ieder Amerikaans medium had zijn geld ingezet op Clinton. Overheden, zakenlieden en media hebben niet geluisterd naar de mensen uit de middenklasse, juist die hebben de financiële klappen gekregen”, vertelt Ginsberg.
 


Bron: New York Times

Echec
President Trump heeft het in zijn eerste vier maanden in het Witte Huis zwaar te verduren gehad, merken beide heren op, als ook Marc Renne, Managing Partner bij private-equityhuis Nimbus, is aangeschoven in de paneldiscussie. Na het echec rond Obamacare heeft de president de jacht geopend op een eerste legislatieve overwinning. De hervorming van het belastingstelsel is een van de uitverkoren projecten. Volgens Ginsberg zal ook deze ingeslagen weg met horten en stoten verlopen. Want zo benadrukt Ginsberg de gehele tax code herschrijven in één wetsvoorstel is onbegonnen werk.


V.l.n.r. Marc Renne, Benjamin Ginsberg en Bernard Hammelburg

Hoewel hij soms in het nauw zit, blijkt Trump ook als president een echte dealmaker te zijn, weet de Jones Day-partner. De recente ommezwaai in zijn buitenlandbeleid met betrekking tot Afghanistan en Syrië is hier een bewijs van. Ginsberg: “Ook het feit dat China nu een betere vriend van Trump is dan Rusland laat zien dat hij zijn weg wel vindt.” Over de Noord-Korea-kwestie vult Hammelburg aan: “Trump gokt op China door zowel spierballen te tonen als te bedelen om diplomatie, die combinatie vormt een geweldige strategie.”


“Amerikaanse advocaten en investment bankers komen onze kant op. Jones Day maakt een opwaartse sprong in de M&A League Tables. ‘s Werelds grootste advocatenkantoor Dentons volgt na de overname van Boekel. En wie was de nummer één in de league tables van 2016? Juist, Goldman Sachs“, spreekt Willem van Oosten, hoofdredacteur M&A Community.

Irrelevant
De ontstane onrust omtrent Trumps protectionistische beleid heeft mogelijk een grote gevolgen voor economische betrekkingen met andere landen. Het America First-beleid is volgens Ginsberg primair gericht op meer het creëren van banen en verschaffen van hogere lonen in eigen land. “De rol van de VS in de wereld is de afgelopen acht jaar flink gedecimeerd, dus dit zijn de speerpunten van Trumps tactiek.”

De zorgen vanuit Nederland vindt investeerder Renne grotendeels onterecht. Hij onderbouwt zijn stelling met recente cijfers over M&A-activiteit in de afgelopen drie maanden. Wat blijkt: tradedeals met niet-Amerikaanse partijen worden nog altijd gesloten. Renne kan bogen op jarenlange ervaring in het doen van deals met Amerikanen. Nimbus is bovendien eigenaar van een Amerikaanse onderneming. Hij zal dat bedrijf niet zomaar weghalen uit het land. ‘Irrelevant’ noemt Renne het wie president is. “De internationale M&A-activiteit laat zich niet beïnvloeden door een president.” Over de protectionistische koers zegt Ginsberg: “Het opleggen van tarieven zal vanuit juridisch oogpunt een kleine kans van slagen hebben.” Het plan rond invoering van reciprocal tax (wie de bal kaatst krijgt hem terug) ziet Ginsberg daarentegen wel doorgang vinden.


De drie Amerika-experts ontvangen vragen uit de zaal

Optimisme is niettemin voelbaar bij de panelleden. "Ondernemers doen toch wel wat ze zelf willen. Men denkt teveel in een cyclus van vier jaar waarin een president aan de macht is", vindt buitenlandcorrespondent Hammelburg. Ginsberg: "Trumps succes zal in zekere zin afhangen van de mate waarin hij weet te leveren". Ook Renne zegt dat Trump zijn woorden waar moet maken ondanks tegenslagen die geheid nog zullen komen. “Hij zal nog veel meer verliezen dan Obamacare.” Toch is het sentiment over Trump in de VS niet zo verbitterd als in Europa. "Amerikanen zijn vele malen optimistischer over Trump dan elders", zegt Ginsberg. Hammelburg: "De VS is nog steeds een van de sterkste economieën ter wereld. Bovendien is er een sterke democratie. We moeten niet overdrijven wat er nu rond en door Trump gebeurd!" 






Bent u er 7 juni weer bij? Dan vindt het jaarlijkse Private Equity Summit plaats. Kijk hier voor meer informatie

 

Gerelateerde artikelen