Franse branchegenoot koopt Ordina voor half miljard

Sopra Steria mikt op de lucratieve Benelux-markt van 31 miljard euro.

De Nederlandse ICT-dienstverlener Ordina wordt overgenomen door zijn grotere branchegenoot Sopra Steria uit Frankrijk. De bieding komt neer op een overnamesom van 518 miljoen euro. De twee grootste aandeelhouders van Ordina, Teslin Participaties en Mont Cervin, die samen ruim een kwart van de aandelen Ordina bezitten, stemmen in met het bod. Ook CEO Jo Maes en CFO Joyce van Donk-van Wijnen, die eveneens elk een deel van Ordina in handen hebben, staan achter de deal.

De bedoeling is dat Ordina de markt in de Benelux gaat bestrijken voor de nieuwe Franse moeder. Jo Maes gaat verder als CEO van de gecombineerde Benelux-regio. Deze regionale markt heeft een potentiële omzetwaarde van 31 miljard euro, die volgens Sopra Steria groeit met acht procent per jaar. Ter vergelijking: de Franse markt voor IT-diensten heeft een omzetwaarde van vier miljard euro, terwijl de Franse bevolking ruim twee keer zo groot is als die in de Benelux. 

Of het merk Ordina verdwijnt als het van de beurs wordt gehaald, kan niet worden opgemaakt uit de persverklaring. Wel is duidelijk dat het Franse bedrijf de organisaties in elkaar wil schuiven. Daarbij wordt ook het het Belgische IT-bedrijf Tobania bij betrokken, dat afgelopen najaar is overgenomen door Sopra Steria. De nieuwe organisatie krijgt een voorziene jaaromzet van 700 miljoen euro. 
 

Gerelateerde artikelen