Forse kostenreductie ABN AMRO treft ook personeel

ABN Amro gaat volgend jaar fors bezuinigen op ondersteunende en controlerende activiteiten, waaronder ook personele kosten.
De bank heeft plannen om de kosten daarvan, circa 800 miljoen euro per jaar, met 200 miljoen euro te verlagen en verwacht het grootste gedeelte hiervan in het komende jaar al te realiseren. 
De bank ziet ‘significante’ mogelijkheden om te besparen bij ‘ondersteunende en controlerende activiteiten’. Dat zal ook ten koste gaan van het personeel, schrijft Gerrit Zalm vandaag in het tweede kwartaalverslag 2016 van ABN AMRO.  
Processen volledig automatisch verwerken 
De financiële diensten van ABN AMRO zijn de afgelopen jaren steeds meer geautomatiseerd. De bank zette onder meer verdere stappen bij het digitaliseren van haar processen en het volledig automatisch verwerken van veel van haar meest gebruikte producten. 
De bank verwacht hiermee aanzienlijke verbeteringen te realiseren op het gebied van efficiency en duurzaamheid (minder papier) en het makkelijker te maken voor onze klanten, aldus Zalm in het verslag. 
Meer investeren
‘Als we de vruchten willen plukken van deze initiatieven zal in sommige gevallen eerst moeten worden geïnvesteerd,’ schrijft de bestuursvoorzitter. Om die reden moet de bank haar kosten verder onder de loep nemen. De kostenbesparingen op de genoemde activiteiten zijn een combinatie van personele en niet-personele kosten. 
In de komende periode zal een adviesaanvraag bij de Raad van Medewerkers van de bank worden ingediend. Mogelijke verdere kostenbesparingen op andere gebieden worden op dit moment in kaart gebracht en zullen dit jaar in gang worden gezet. 
Gerelateerde artikelen