Zo blijft de mentale gezondheid van founders gezond

Laatst gewijzigd: 30 mei 2024 11:57
Ondernemerschap is stressvol. Hoe zorg je ervoor dat je er niet aan onderdoor gaat?

´We weten allemaal dat je in dit spel de vrijheid hebt om je eigen uren te bepalen, maar laten we eerlijk zijn: Het aantal uren dat je werkt is vaak twee keer zo veel als in een normale baan. En als je je laptop dichtklapt, blijft je hoofd maar draaien. Problemen oplossen, nieuwe markten verkennen – het stopt nooit echt. Dat weegt zwaar niet alleen op jou maar ook op je dierbaren’, schrijft serie-ondernemer en investeerder Ruud Hendriks in het voorwoord van ‘Een start-up bouwen zonder gek te worden’ van Leen de Bruyne.

De auteur is een founder en een investeerder die een flinke burnout heeft gehad. Hier heeft hij veel van geleerd en deze kennis wil hij graag delen met zijn mede-founders. Voor ondernemers en mensen uit hun netwerk, waaronder investeerders en adviseurs, kan het geen kwaad om aandacht voor dit onderwerp te hebben. Veel ondernemers hebben last van (serieuze) mentale gezondheidsklachten.

Het boek is verdeeld in honderd onderwerpen die gerelateerd zijn aan stress en mentale gezondheid. Het aantal uren waar Hendriks het over heeft is namelijk verre van het enige probleem, maar slechts één van de vele factoren die meespelen. Vroeger werkten mensen namelijk ook extreem lange dagen, maar was er schijnbaar geen burn-out-epidemie. Waarom is die er wel in deze tijd?

Continue prikkels
De hoeveelheid prikkels waar we dagelijks aan staan blootgesteld is gigantisch. ‘We krijgen evenveel prikkels per dag te verwerken als iemand die in 1800 leefde in een jaar tijd. Dat kan ons brein niet aan!’, schrijft De Bruyne. ‘Onze hersenpan heeft periodes van rust nodig, minimaal twaalf uur per dag, inclusief slapen. Ook tijdens werkdagen is het goed om prikkelarme pauzes in te lassen. We ontspannen totaal verkeerd. Series kijken, eindeloos appen en scrollen, ons boos maken op X, op schermpjes met kunstlicht tot laat in de avond zodat ons brein in de actieve modus blijft.’

Kortom: het is noodzakelijk regelmatig te ‘unpluggen’.

De ene crisis na de andere
Nog een factor die in onze huidige tijd onze mentale gezondheid bedreigt: Het gevoel dat de wereld in de brand staat. Een gevoel dat voortdurend gevoed wordt door de media en de politiek. Volgens De Bruyne komt dit omdat we continu met de hele wereld in verbinding staan. Maar crisissen zijn van alle tijd, dus laat je als ondernemer niet verlammen door alle crisisverhalen. De wereld draait gewoon door.

De Bruyne: ‘Bouw gestaag door aan je bedrijf, verzin nuttige producten en diensten die de wereld een stukje beter maken. Als een crisis een kans betekent, dan leef je als ondernemer in een gouden tijd!’

Borgstelling
Borgstelling kan zwaar op je drukken als ondernemer. Wat als je failliet gaat? Hoe ga je dan je gezin nog onderhouden? Het advies van De Bruyne: Bepaal hoe je werk en privé financieel wilt scheiden en wat het maximale risico is wat je wilt lopen. Is het vereiste risico te hoog om je droom te laten slagen? Word dan werknemer. Niks mis mee.

100x mentale gezondheid
Zo spelen er nog talloze andere factoren mee: zelf opgelegde stress, druk van anderen, geen ‘nee’ kunnen zeggen tegen klanten, zelf alle problemen gaan oplossen in plaats van delegeren, op vakantie niet kunnen ontspannen (tip: neem meerdere korte vakanties per jaar en laat je mobiel thuis), et cetera, et cetera.

Ben je als investeerder of M&A-adviseur betrokken bij ondernemers met veel druk om hun schouders? Het kan zeker geen kwaad om hen een exemplaar van ‘Een start-up bouwen zonder gek te worden’ kado te doen.

Het boek leest prettig en door zijn indeling in honderd korte teksten kun je er steeds een onderwerp bij pakken dat op dat moment voor je speelt. Problemen met je investeerders? Ruzie met je compagnons? Moeite een beslissing te nemen? Alle mogelijke issues komen in dit handboek voor mentale gezondheid voorbij.

Een start-up bouwen zonder gek te worden – 100x mentale gezondheid voor founders

Auteur: Leen de Bruyne

Uitgeverij Haystack, 192 blz, Prijs: €24,50

Gerelateerde artikelen