Beloning CEO AEX-fonds in 2017 gemiddeld 3,6 miljoen

Een CEO van een aan de AEX genoteerd fonds verdiende in 2017 gemiddeld 3,6 miljoen euro, 9% meer dan een jaar eerder. De individuele verschillen zijn groot.

De beloningen zijn inclusief bonussen en beloning in aandelen. Dat blijkt uit een omvangrijk beloningsonderzoek (pdf) van het Executive Remuneration Research Centre van Vlerick Business School. 

De verschillen tussen individuele topmannen en –vrouwen zijn echter zeer groot. Zo ontving de minstverdienende large-cap CEO iets meer dan 700.000 euro en de meestverdienende zo’n 8,3 miljoen euro.

Flink minder

De topbestuurders van ondernemingen met een notering in Nederland verdienen overigens flink minder dan hun collega’s die een onderneming leiden met een notering in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Zo gingen de CEO’s van large-cap bedrijven in Duitsland gemiddeld met ruim 6,2 miljoen euro naar huis – 42% meer dan in Nederland – terwijl in Engeland de top met gemiddeld zo’n 3,8 miljoen euro ook meer verdiende. 

Voor CEO’s van mid caps aan de AMX-index konden met gemiddeld iets meer dan 1,1 miljoen euro op 9% meer rekenen dan het jaar daarvoor. De CEO's van AScX-fondsen (small-cap) zagen hun salaris gemiddeld met 1% dalen van 785.000 naar 775.000 euro. Uit het onderzoek blijkt ook dat grotere bedrijven meer bonussen uitkeren dan de mid- en small caps. 

Het onderzoek is uitgevoerd onder CEO's van 862 beursgenoteerde ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Gerelateerde artikelen