Private-equityfondsen overstromen met monsterbedragen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:31
Het Europese private-equityhuis Cinven heeft voor zijn zesde fonds 7 miljard euro opgehaald en bereikte binnen vier maanden al de hard cap. Sterker nog, het maximale fondsbedrag was twee keer overtekend door beleggers. PE-fondsen lijken te overstromen met big chunks of money.

Nog steeds pompen de centrale banken iedere maand tientallen miljarden euro’s in risicolage staatsobligaties. Daardoor schuift veel vermogen van particulieren en institutionele belggers naar andere asset classes die als risicovoller worden beschouwd, waaronder private equity.

Het is dan ook niet moeilijk om als private equity fonds in dezer geld op te halen. In Nederland worden nieuw opgezette middelgrote PE-fondsen anderhalf tot wel zes keer overtekend door beleggers. Dat hoort de M&A Community regelmatig van directe betrokkenen. 

Cijfers bevestigen de geluiden. In 2015 haalden Nederlandse private-equityhuizen 3,5 miljard euro op, bleek in april uit de jaarcijfers van branchevereniging NVP. Dat is het hoogste bedrag ooit. De grootste bedragen werden het afgelopen jaar in Nederland geworven door Waterland (1,55 miljard euro) en Gilde Buy Out Partners (1,1 miljard euro). 

Sectorfondsen
Vorige maand vielen het Nederlandse ‎Gilde Healthcare en het Europese LSP (Life Sciences Partners) op. De eerste investeert specifiek in healthcare, de tweede in life sciences. De twee sectorfondsen haalden respectievelijk 250 miljoen en 280 miljoen euro op.

Investeringsmaatschappijen melden steevast in hun persberichten dat de ‘appetite’ naar hun fondsen groot is. "The interest from family offices and private investors looking for broad exposure to life sciences in Europe has increased significantly over the years,” zei bijvoorbeeld René Kuijten van LSP.

Cinven twee keer overtekend
De allergrootste internationale buy out fondsen krijgen flink meer vermogen aangeboden dan zij eigenlijk willen investeren. Cinven, een van de grootste van Europa, gaat deze week van start met een fonds van 7 miljard euro. Volgens het persbericht had het Londense private-equityhuis twee keer zoveel geld kunnen ophalen dan het maximum van 7 miljard. 

Twee keer zoveel! Dat betekent dat er nog zeker 7 miljard dollar aan PE-vermogen niet gealloceerd is maar dat wel graag wil. Hetzij wel in een goed presterend fondsen want daar is de animo natuurlijk hoger dan in de mindere spelers. 

12 miljard voor Advent
Cinven is zeker niet alleen. Een paar maanden geleden startte Advent International een fonds van 12 miljard dollar – genaamd GPE VIII. Ook daar hetzelfde liedje. "De vraag naar investeringen in GPE VIII was aanzienlijk groter dan we wilde aanbieden. We hebben uiteindelijk één miljard meer opgehaald dan het oorspronkelijke doel," vertelde Bram Grimmelt van Advent in een kort interview aan ons.

Neem ook Blackstone. In november 2014 begon het met de fundraising van zijn laatste fonds en na zeven maanden tijd zat er 15,7 miljard dollar in het potje. Blackstone besloot het fonds groter te maken. Inclusief een inleg van 500 miljoen door zijn eigen werknemers, is het totale fonds in december gesloten op uiteindelijk 18 miljard dollar. De vraag naar het Blackstone-fonds was volgens het persbericht "significantly in excess."  

Waar voor geld
Vorig jaar is er in totaal 300 miljard dollar vers kapitaal aan PE-fondsen toevertrouwd, bleek uit een rapport van Bain & Company. Daar staat tegenover dat PE-partijen het afgelopen jaar een record aan rendement uitkeerden aan hun limited partners: 650 miljard dollar. Kennelijk maakt PE het hoge vertrouwen, dat vooral de institutionele beleegers in hen hebben, waar. 


Voor de volledigheid: De grootste PE-fondsen ooit via databureau Preqin (meetdatum 1 jan. 2016)

Op fondsniveau geven de huizen inderdaad aan dat de huidige limited partners tevreden zijn. “Het is volgens mij een bevestiging van onze geslaagde strategie. 90% van de beleggers in het nieuwe fonds waren deelnemers die ook in eerdere fondsen van ons belegde,” zei Grimmelt over het Advent-fonds.

Cinven benadrukt ook het vertrouwen van zijn bestaande klanten: "Strong support from longstanding investors with a re-up rate in excess of 90%," formuleert een bullet point in het begeleidende persbericht.

Stijgende multiples
De laatste tijd reppen dealmakers – in binnen- en buitenland – over stijgende multiples en oplopende schuldenratio’s. Deze zijn nog steeds niet te vergelijken met de jaren 2006-2007, waar meer schuld werd gebruikt en hogere multiples werden betaald. Maar investeren in een klimaat met zo veel PE-geld – and counting – vereist op zijn minst extra aandacht.

Volkert Doeksen, oprichter van AlpInvest, zei tegen M&A Magazine: "In een tijd waarin alles goed lijkt te gaan, moet je voorzichtig zijn." Dat advies was van vorige zomer. Sindsdien gaat het alleen maar beter met PE – zowel in rendementen als qua opgehaalde gelden. PE-partijen, en hun limited partners, kunnen dus maar beter nóg voorzichtiger opereren. 

Gerelateerde artikelen