10 vragen aan Bram Grimmelt van Advent over het nieuwe fonds

Advent International heeft net 12 miljard euro opgehaald bij beleggers voor zijn achtste fonds. De wereldwijde private equity speler kijkt ook naar Nederland voor mogelijke investeringen. We bellen met Bram Grimmelt, verantwoordelijk voor de activiteiten in Nederland.
Advent, een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld, is ook in Nederland actief – zo’n 20 jaar. Nederlandse Advent-deelnemingen zijn Unit4, Mediq en Ammeraal Beltech. Met GPE VIII, zoals het nieuwe fonds heet, zal worden geïnvesteerd door een team van meer dan 130 investeringsprofessionals in Europa, Noord-Amerika en Azië. Ook investeringen in Nederlandse bedrijven komen in aanmerking. 

Ruben: Gefeliciteerd met het vullen van het laatste fonds. Ging het makkelijk?
Bram: “Bedankt. In zes maanden tijd bereikten we de hard cap (red, vooraf bepaalde maximale fondsomvang). Het ging dus erg snel. De vraag naar investeringen in GPE VIII was aanzienlijk groter dan we wilde aanbieden. We hebben uiteindelijk één miljard meer opgehaald dan het oorspronkelijke doel.” 
Wat zegt het overweldigende animo?
“Het is volgens mij een bevestiging van onze geslaagde strategie. 90% van de beleggers in het nieuwe fonds waren deelnemers die ook in eerdere fondsen van ons belegde.”
Gaan jullie de 12 miljard volgens een vaste verdeling investeren over regio’s? 
“Nee, niet specifiek, hoewel je natuurlijk altijd in het achterhoofd houd dat je het risico over bepaalde regio’s wil verspreiden. De bulk zal wel geïnvesteerd worden in Noord-Amerika en West-Europa. Maar het is niet zo dat we een bepaalde target hebben gezet op specifieke landen.” 
Wat is wel jullie startpunt?
“We kijken naar welke sectoren interessant zijn en wat interessante ondernemingen zijn die we kunnen helpen groeien. In welk land dat bedrijf gevestigd is, maakt dan niet zoveel uit. Veel investeringen van ons zijn bovendien in internationale bedrijven. Kijk bijvoorbeeld naar onze Nederlandse investeringen – Unit4, Mediq en Ammeraal Beltech. Deze bedrijven zitten met hun hoofdkantoor in Nederland maar opereren mondiaal.” 
Op de NVP-website staat dat jullie acquisities doen van 20 miljoen+. Geldt dat ook voor het nieuwe fonds?
“We kijken naar een vrij brede range van 200 miljoen tot 3 miljard euro ondernemingswaarde. In de Nederlandse markt investeren in wat – denk ik – de upper mid market heet.” 
Is de lage eurokoers een overweging om meer geld naar Nederland te alloceren?
“Nee, daar kijken we niet naar. We doen een uitgebreide marktanalyse en kijken welke bedrijven goed zijn gepositioneerd, en of we deze bedrijven rendabeler kunnen maken. Een valuta-ontwikkeling bepaalt niet onze investment focus.”
Hoe komen jullie aan Nederlandse leads?
“Dat is een combinatie van factoren. Natuurlijk krijgen we proposities van Nederlandse intermediairs, voornamelijk bankiers. Maar we gaan ook zelf actief de dialoog aan met veel ondernemingen.”

Hebben Nederlandse investeringshuizen, die dichtbij zitten in ‘t Gooi, lokaal een voorsprong op jullie als internationale speler?
“Ik denk het niet want we investeren echt vanuit onze sectorfocus. Advent wordt in hun werkzaamheden ondersteund door 70 operating partners, die bestaan uit ervaren bestuurders uit bepaalde sectoren die Advent over acquisities adviseren. Deze bestuurders, veelal CEO’s, werken samen met de sector teams van Advent om hen te adviseren met hun sectorexpertise, kennis, en contacten. En hoewel ik vanuit Londen opereer, vliegen we erg vaak met sectorteams naar Nederland om met bedrijven te praten.”
Heeft Nederland onder internationale investeerders een slecht imago gekregen na de recente discussie rondom onder meer V&D?
“Nee, deze kritiek op private equity is een pan-Europees verschijnsel. Er wordt mijn inziens niet altijd goed gecommuniceerd wat private equity bijdraagt aan de economie en maatschappij. Daarom zoeken we nu meer de dialoog.”
De prijzen van assets zijn hoog, hoe gaan jullie daarmee om?
“De prijzen liggen inderdaad boven het lange-termijn-gemiddelde. Dat betekent simpelweg dat investeerders nog harder moet werken om sterke groei te behalen op hun deelnemingen. Maar gelukkig zijn er nog steeds genoeg interessante ondernemingen die behoefte hebben aan groeikapitaal en een sterke kennispartner.”

Veel succes met het nieuwe fonds!
“Bedankt, we hebben er zin in.”
 
Gerelateerde artikelen