Elliott in Ondernemingskamer onderuit tegen AkzoNobel

Elliott Advisors heeft een blauwtje gelopen in de Ondernemingskamer. Er komt geen buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) over de positie van Antony Burgmans, zoals de Amerikaanse aandeelhouder wenste.

AkzoNobel is een stap dichterbij lijfsbehoud in de strijd tegen een vijandige overname door de Amerikaanse branchegenoot PPG. De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam oordeelde maandagavond dat er geen bava zal plaatsvinden. 

Dat is een tegenvaller voor de groep aandeelhouders, onder leiding van Elliott, die naar de Ondernemingskamer stapte, nadat Akzo tot drie keer toe een overnamebod van de hand wees.

De aandeelhouders waren met name ontzet over het optreden van Akzo-voorzitter Antony Burgmans van de Raad van Commissarissen en wilde via een bava Burgmans wegstemmen. In plaats van hem zouden er één of twee 'onafhankelijke' supercommissarissen moeten komen, die volgens Elliott in alle eerlijkheid naar een samengaan met PPG kunnen kijken. 

Niet verplicht
Maar die suggestie wees de rechter van de hand. Volgens de onafhankelijke ambtsdrager staat Akzo in zijn recht en heeft het geen zorgvuldigheidsnorm geschonden door niet te praten met PPG. De rechter zei dat een bedrijf niet verplicht is om gesprekken te voeren met een partij die een bod uitbrengt.

Uitdager PPG heeft vorige week AFM middels een brief om 'extra speeltijd' gevraagd. Gaat de toezichthouder hier niet op in, dan heeft PPG nog twee dagen om een vijandig bod uit te brengen. Op donderdag 1 juni verstrijkt namelijk de deadline voor het indienen van het laatste bod, anders moet het net als landgenoot Kraft Heinz in de overnamekwestie met Unilever een minimaal half jaar wachten.  

Lees ook:
PPG-topman blijft strijdvaardig over samengaan
Dit zijn de litigationkanonnen in zaak Elliott vs AkzoNobel
PPG houdt optie vijandelijke overname AkzoNobel open
Volgende Amerikaanse aandeelhouder zet aanval in op AkzoNobel
Elliott Advisors stapt naar Ondernemingskamer

AkzoNobel wijst ook derde overnamevoorstel PPG af
 

Gerelateerde artikelen