Volgende Amerikaanse aandeelhouder zet aanval in op AkzoNobel

De Angelsaksische aandeelhouders van AkzoNobel laten zich steeds luider en in grotere getalen horen. Tweedy, Browne, een Amerikaanse vermogensbeheerder en ongeveer één procent belangbezitter in Akzo, schreef een open brief aan president-commissaris Antony Burgmans.

Na de rigide maatregel van Elliot Advisors om een enquêteprocedure te starten bij de Ondernemingskamer, heeft ook landgenoot Tweedy, Browne van zich laten spreken. De Amerikaanse vermogensbeheerder verklaart in een open brief de opstelling van Akzo spuugzat te zijn. Het bedrijf is reeds een kwart eeuw aandeelhouder van AkzoNobel met ongeveer 1 procent.

Spaargeld en pensioenen
De brief is gericht aan president-commissaris Antony Burgmans, die namens de Nederlandse onderneming vooralsnog iedere toenaderingspoging van het Amerikaanse PPG heeft afgeslagen. Auteur van de brief, Tweedy-analist Roger de Bree, schaart zich aan de zijde van aanjager PPG. Hij beweert dat als Tweedy in 1992 aandelen van het Amerikaanse chemieconcern had gekocht in plaats van die van Akzo, het spaargeld en de pensioenen van de vermogensbeheerder 50 procent meer waard zijn geweest. 

"Als alles in orde was geweest bij Akzo, dan zouden er nu geen ouderwetse anti-overname maatregelen en beschermingswallen tegen aandeelhouders door het management zijn ingezet. Ook zou de politiek niet zo paniekerig gereageerd hebben", zo schrijft de Tweedy-analist. Op de vraag of deze 'schade' niet zelf berokkent is, stelt hij met de tegenvraag: "Vallen barbaren alleen poorten van zwakke kastelen binnen?"

Corporate Governance
Tweedy is van mening dat de geboden prijs, 99 dollar incluis slotdividend, een uitstekend bod. Zeker vergeleken met de huidige koers van het aandeel die rond de 80 euro per stuk is, aldus De Bree. "Betekent de Nederlandse versie van corporate governance soms dat mensen aan de leiding het altijd beter weten?", zo vraagt hij zich cynisch af. "We kunnen ook eerlijk zijn en over het voorstel stemmen om elke verwijzing naar corporate governance uit het jaarverslag te schrappen. De laatste weken hebben aangetoond dat het toch een hoax is”. 

Ten slotte gaat de analist in op de voordelen van een overname. "PPG kan flink in de kosten snijden terwijl het het behoud en de groei van de werkgelegenheid makkelijker wordt", stelt hij. "Een samengaan creeërt bovendien naar alle waarschijnlijkheid ook betere mogelijkheden voor aandeelhouders en hun gezamenlijke waardecreatie."

 

Related articles