Dutch FinTech Awards 2017 in aantocht: doen de banken nog mee?

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:36
Traditionele banken en verzekeraars bevinden zich de laatste jaren in een fel lijf-aan-lijf gevecht met de vergankelijkheid van glorietijden en de sterke opkomst van FinTech-startups. Het marktaandeel van grote geldinstituten is tanende mede doordat deze startups beter met het hedendaagse verlangen van klanten lijken om te springen door innovatieve technologieën efficiënter, transparanter, voordeliger en klantgerichter in te zetten.

Dat FinTech-startups gerenommeerde bedrijven op hun grondvesten laten trillen, is inmiddels geen geheim meer. Nu banken en verzekeraars fors investeren in dit rap rijzende fenomeen – dat Financial en Technology heeft doen samensmelten – om aan de sterk veranderende klantbehoefte te voldoen, zijn en komen nog duizenden banen in de traditionele bancaire sector op de tocht te staan. Dat ook topbestuurders vaker voor FinTech kiezen, laat de recente overstap van Joop Wijn van ABN AMRO naar het inmiddels befaamde FinTech-bedrijf Ayden zien. Zelfs een oud-minister liet zich verleiden tot een benoeming tot FinTech-afgezant.  

Afgelopen jaar heeft de M&A Community meer dan eens de aandacht verlegd naar dit thema. Zo stond het M&A Forum op 16 november 2016 in het teken van ondernemingen die geld verdienen aan technologie en banken die deze disruptieve speedboten proberen bij te houden, vond op 30 november het Seed Capital Event – een initiatief van Fintech Europe gehost door startupaccelerator Rockstart – plaats en bracht de financiële uitgeverij Alex van Groningen eind vorig jaar het FinTech Magazine uit. 

Witness the Future of Finance on 21 April 2017
Tens of thousands of finance jobs are vanishing. Google, Apple, Facebook and countless FinTech startups are disrupting the financial sector. Today, more and more money is being invested in FinTech. The Uber of the banking sector has not yet emerged, but this is only a matter of time. Witness the future of finance. RSVP for the Dutch FinTech Awards at Rabobank HQ Utrecht. Nominate your favourite Dutch FinTech company here and vote. Stay ahead of the game. Sign up now.

Dat aloude geldinstituten heil zien in FinTech en daar naar moeten handelen zal weinigen meer verbazen. Naast Rabobank als FinTech-partner en host van de aankomende editie van de Dutch FinTech Awards 2017, onderneemt ook concurrent ABN AMRO – dat vorig jaar gastheer – steeds meer initiatief om FinTech als kans aan te grijpen. ING richtte in 2015 een inhouse accelerator op in de vorm van ING Innovation Studio en liet vorig jaar vier startups toe tot dat programma. De drie Hollandse grootbanken zijn de urgentie van het anticiperen op het verliezende klantterrein en de snelle opkomst van FinTech gaan inzien.  


De vakjury van vorig jaar van l.r.n.r.: Huy Nguyen Trieu (The Disruptive Group), Michael Treskow (Eight Roads Ventures), Sake Bosch (Prime Ventures) en Reinier Musters (Orange Growth Capital)

Hoewel de investeringen in FinTech volgens KPMG-topman Khalid Bakkali in de tweede helft van 2016 iets terugzakte, is de ster van dit fenomeen nog altijd aan het rijzen. Reden genoeg om met nieuwsgierige belangstelling uit te kijken naar de volgende editie van de Fintech Awards op 21 april 2017. Honderden FinTech-ondernemers en venture-capitalistinvesteerders zullen bijeenkomen om op zoek te gaan naar potentiële groeiparels van startups op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Bestel hier uw early-birdkaarten en nomineer de beste FinTech-bedrijven.

Gerelateerde artikelen