Dit zijn de tien overname-machines van Nederland

M&A Insight - Een technologische rat race drijft de Nederlandse M&A-markt. De tien Nederlandse bedrijven met de meeste overnames azen op technologische doorbraken.

[scroll naar beneden voor de top 10]

Philips, Wolters Kluwer en Shell deden de meeste deals tussen 2014 en maart 2019. Van alle strategische bedrijven (alle bedrijven minus private equity en venture capital) is Philips de meest actieve speler in de Nederlandse M&A-markt. Dat blijkt uit cijfers van MenA.nl.

#1 Philips
De Eindhovense scheerapparaat- en CET-scan-fabrikant heeft miljarden geïnvesteerd in zorgtechnologie. Bewegingssensoren, zuurstofmeters en dotterballonnen, Philips koopt het. De meest recente miljardendeal was de aankoop van het Amerikaanse Spectranetics voor omgerekend 1,9 miljard euro.

#2 Wolters Kluwer
Wolters Kluwer is de nummer twee strategische koper van Nederlandse bodem. De uitgever is al jaren bezig zich in te kopen in de markt voor informatie-software. M&A-director Pieter Roeloffs is verantwoordelijk voor de verkoop van de papierwinkel en de overnames in de digitale wereld. De transitie gaat hard. “In 2003, was 31% digital format. Nu is dat 76%. De wereld is veranderd, verandert nog steeds, voortdurend. En wij gaan daar volop in mee”, zegt hij in een eerder gesprek met mena.nl. 

#3 Shell
Shell staat op de derde plaats in de dealmachine top 10. Het grote geld wordt in de energiesector nog altijd verdiend met de olie- en gas, dus daar vallen ook de grote deals zoals de desinvestering van Canadese teerzanden voor 8 miljard. Veel kleinere deals richten zich op informatietechnologie. Shell Ventures kocht aandelen in IT-bedrijven actief in artificial intelligence, internet of things en cloud computing, zoals Autogrid, Osprey Informatics en Bluware. Daarnaast investeert Shell steeds meer in de lijn van de energietransitie, zoals de overname van laadpaalbedrijf NewMotion en investering in GreenLots.

#4 Eneco
Energiebedrijf Eneco investeert veel in duurzame energie en dito technologie. Het investeert in elektrisch rijden (Greenflux, FlowCharging), zuinige huizen (Energie in huis),  windenergie (De Wolff), data anlytics (Onzo) en neemt afstand van kernenergie (Borssele). Ondertussen is het bedrijf zelf een felbegeerd overnamedoelwit. De energieleverancier wordt deze maand (maart 2019) geveild en de bovengenoemde branchegenoot is één van de mogelijke kopers.

#5 KPN
Nummer vijf KPN schaakt op meerdere borden in een snel veranderend landschap van telefonie, messaging, glasvezelkabels, cybersecurity en streaming media. De venture-tak van KPN bevindt zich in de frontline en investeert in internet of things, digital health en cyber security. Vooral in de laatste categorie in het bedrijf recent actief, getuige recente investeringen in Cybersprint, EclecticIQ en Qsight IT.

#6 ING en #7 Aegon
In de top tien strategische dealmakers staan ook financiële instellingen ING en Aegon. Voor deze analyse hebben we allen de ‘strategische’ deals meegeteld, dus geen beleggingen of deals voortgekomen uit faillissementen. ING omarmt de technologische omwenteling van de financiële sector door te investeren in fintech-bedrijven als Cobase en Payvision. Aegon heeft juist veel desinvesteringdeals gedaan, zoals de verkoop van Tsjechische en Ierse onderdelen.

#8 Sator Holding
Van alle namen in de top tien geniet Sator Holding waarschijnlijk de minste naamsbekendheid, maar in de M&A-wereld is het een klinkende naam. De leverancier voor de automotive-markt is al jaren actief in overnames. Jaarlijks is het bedrijf goed voor 2 à 3 deals en in 2015 hadden de dealmakers uit Schiedam er zin in en deden ze zes deals. Hier vind je alle deals van Sator Holding.

#9 Unilever
Unilever – dat recent het nieuws haalde dankzij de strapatsen van Mark Rutte en Paul Polman – richt zijn overnamepijlen op duurzaamheid en gezondheid. Recente voorbeelden zijn de overname van De Vegetarische Slager en de Health Foods Drinks van GlaxoSmithKline. De grootste deal van de afgelopen jaren was de verkoop van de margarinetak aan KKR voor 6,8 miljard.

#10 DSM
Chemiebedrijf DSM sluit de top 10 af met twaalf deals. Het bedrijf had in de zomer van 2018 circa drie miljard euro te spenderen aan overnames en had vooral ogen voor de markt voor voedingsmiddelen. Dat blijkt ook uit de overnames. Dit jaar vergrootte DSM haar aandeel in Andre Pectin, een producent van pectine (waar je gelei mee kan maken) en vorig jaar sloot het een deal met Cargill om zoetstoffen te maken.

 

Gerelateerde artikelen