Deze Hollandse kroonjuwelen vielen ten prooi aan buitenlandse jagers

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:40
Oer-Hollandse bedrijven AkzoNobel en Unilever vallen mogelijk - vroeg of laat - in handen van corporate raiders uit het buitenland. Welke Nederlandse ondernemingen gingen hen voor?

Nederlandse bedrijven zijn momenteel bijzonder in trek bij buitenlandse partijen. Kraft Heinz ondernam verwoede pogingen Unilever over te nemen en komt waarschijnlijk binnen enkele maanden met een nieuw bod. PPG zet zijn zinnen op chemieconcurrent AkzoNobel en is voorlopig niet van plan van de transactie af te zien. 

Een aantal jaar eerder werd een overname van KPN door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim ternauwernood afgewend. Minister Kamps onlangs ingediende Telecomwet moet 'vitale' telecommunicatiebedrijven als KPN voortaan beschermen tegen vijandige indringers. 

Spanningsveld
De belangstelling van niet-Europese koopjesjagers voor Nederlandse kroonjuwelen levert een interessant spanningsveld op. Enerzijds roepen topbestuurders en politici op om naast de koers en kapitaalmarkt ook het belang van de onderneming en haar werknemers in de gaten te houden. Het pleidooi van Jan Hommen om bedrijven meer bedenktijd te geven bij een ongevraagd overnamebod past in deze discussie.

Angelsaksische aandeelhouders verklaren anderzijds dat zij recht hebben op een hoger rendement via een snellere weg. Als aandeelhouder van Akzo ziet het activistische hedgefonds Elliot Management, vermoedelijk aangestuurd door PPG, aandeelhouderswaarde als voornaamste speerpunt. Zij zijn de facto mede-eigenaar van de onderneming en laten hun stem luider klinken. Het brengt topmannen als Paul Polman van Unilever en Ton Büchner van AkzoNobel in een lastig pakket. Naar wiens pijpen horen zij te dansen?

21e eeuw
Mochten Unilever en AkzoNobel volledig in buitenlandse handen vallen, dan zullen zij zeker niet de eerste zijn. In de 21e eeuw werden er al twintig (beloftevolle) Nederlandse ondernemingen (van formaat) overgenomen door buitenlanders. Zo blijkt uit een inventarisatie van weekblad Elsevier. MenA.nl boog zich over de dealwaarden.


2017: De eerste grote deal in autoland van 2017 is een feit: het Japanse Toyota weet Vanderlande Industries in te lijven voor bijna 1,2 miljard euro.

2016: Qualcomm slaat een grote slag met chipmaker NXP semiconductors voor een bedrag van 43 miljard euro. De overname van het voormalige Philips-chiponderdeel wint de M&A Award voor Best Deal 2016.

2016: PostNL raakt TNT Express kwijt aan de Amerikaanse concurrent FedEx voor zo’n 4,4 miljard euro.

2015: De Turkse bouwer Renaissance wordt de redder voor het noodlijdende Ballast Nedam. De Turken leggen 30,5 miljoen euro neer voor het bouwbedrijf uit Nieuwegein.

2015: Ingenieursadviesbureau Grontmij wordt gekocht aan het Zweedse Sweco voor circa 354 miljoen euro.

2015: De verzekeringstak van SNS REAAL belandt voor 150 miljoen euro in Chinese handen. Anbang wordt de nieuwe eigenaar en Vivat is geboren.

2013: D.E. Master Blenders 1753 wordt ingelijfd door de Duitse Investeerdersgroep geleid door Joh. A. Benckiser. Dealwaarde: om en nabij 7,2 miljard euro.

2013: De Japanse financiële dienstverlener Orix hengelt vermogensbeheerder Robeco binnen. Verkoper Rabobank ontvangt zo’n 1,9 miljard voor de Nederlandse asset-managementafdeling

2012: Printbedrijf Océ valt in handen van het Japanse Canon. In 2009 legde de Japanners een eerste bod van 8,60 per aandeel neer. Onder de bedrijfswaarde, zo oordeelt aandeelhouder Océ-aandeelhouder Orbis. Canon betaalde uiteindelijk 9,75 euro per aandeel, wat neerkomt een transactiesom van zo’n 827 miljoen euro.

2011: Amsterdamse ontwikkelaar van kabeltechnologie Draka komt voor 48,5 procent in handen van het Italiaanse Prysmian. De Zuid-Europese kabelaar verslaat het Chinese Xinmao en Nexans uit Frankrijk met een finaal bod van 900 miljoen euro.

2010: Het Leidse techbedrijf Crucell wordt overgenomen door de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson. De Amerikanen leggen zo’n 1,8 miljard euro. Het Nederlandse biotechconcern wordt van de Amsterdamse beurs gehaald.

2008: Industrieel concern Stork valt in handen van de Britse investeringsmaatschappij Arle Capital. Stork wordt van de beurs gehaald en in 2012 ontdaan van Fokker Technologies. In 2015 wordt Fokker verkocht aan het Engelse ingenieursbedrijf GKN. Arle Capital doet Stork over aan het Amerikaanse bouwbedrijf Fluor voor een bedrag van 695 miljoen euro.

2008: Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller neemt bierbrouwer Grolsch over voor 816 miljoen euro. In 2016 wordt SABMiller zelf opgeslokt door ABInbev. De Belgisch-Amerikaanse biergigant verkoopt Grolsch in 2016 aan het Japanse Asahi voor zo’n 2,6 miljard euro.

2007: Een consortium van banken bestaande uit RBS, Fortis en Santander neemt ABN AMRO over. De prooi kost 71 miljard euro en wordt in

drieën gehakt.

2007: Voedingsmiddelenconcern Numico komt in handen van het Franse Danone. Het voormalige Nutricia kost de Fransen zo’n 12,3 miljard euro.

2007: Tata Steel neemt Hoogovens over voor een bedrag van 8,1 miljard. In 2016 neemt investeerder Gerybull een deel van het voormalige Corus over voor een bedrag van 8,1 miljard euro. 

2007: In plaats van naar de beurs te gaan verkoopt AkzoNobel dochterbedrijf Organon BioSciences. De Amerikaanse concurrent Schering-Plough legt zo'n 11 miljard euro neer voor het farma-onderdeel van Akzo. 

2004: De Franse luchtvaartmaatschappij Air France neemt KLM over via een aandelenruil. De Fransen betalen 784 miljoen euro voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. 

2004: Doe-het-zelf-concern VendexKBB wordt gekocht door een groep Amerikaanse investeerders. Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), Change Capital Partners en AlphInvest stappen in het retailconcern, dat tegenwoordig Maxeda (moederconcern van onder meer klusbedrijf Praxis) heet. 

2002: Het chemieconcern DSM verkoopt zijn petrochemische divisie aan het Saoedische Sabic voor 2,25 miljard euro. Met Sabic Europe wordt in het Limburgse Sittard de Europese dochteronderneming van Sabic gecreeërd.

Lees ook:
Turkse reddende engelen voor Ballast Nedam, Mexx en Fortuna Sittard
 

 

 

 

Gerelateerde artikelen