Turkse reddende engelen voor Ballast Nedam, Mexx en Fortuna Sittard

Ballast Nedam, Mexx en Fortuna Sittard zijn van de ondergang gered door Turkse overnames. Vitol heeft 1,4 miljard euro geïnvesteerd in Turkije. Verkadekoekjes zijn Turks. Welke deals worden er gesloten tussen de diplomatieke kemphanen Nederland en Turkije? 

Op 3 maart maakte de Rotterdamse oliehandelaar Vitol de overname bekend van de Turkse brandstofdistributeur Petrol Ofisi. Vitol betaalt 1,4 miljard euro aan de Oostenrijkse verkoper OMV en wordt daarmee de grootste distributeur van brandstoffen in Turkije. Deals van deze omvang komen zelden voor tussen Nederlandse en Turkse bedrijven. In oktober 2016 probeerde ING voet aan de grond te krijgen in Turkije middels de overname van de Turkse vermogensbeheertak van HSBC. De bank was bereid 750 miljoen US dollar te betalen, maar de deal liep stuk. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte zich grote zorgen over transacties in cash die de Turkse vermogensbeheerder in het verleden met personen uit Iran zou hebben gedaan. Kort na een formele waarschuwing van de ECB trok ING zich terug uit het overnameproces.

Turkse reddende engelen
Een paar maanden voor het afketsen van de deal van ING stond een andere deal in de schijnwerpers. De Turkse zakenman Isitan Gün betaalde 870-duizend euro voor de Limburgse voetbalclub Fortuna Sittard. Met de investering van Gün werd Fortuna Sittard gered van een financiële ondergang. Dat is niet de eerste keer dat de reddende engel uit Turkije komt. In de zomer van 2015 stond bouwbedrijf Ballast Nedam op de rand van afgrond, maar kon het dankzij de overname door het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction weer verder gaan. In 2015 ging kledingverkoper Mexx failliet en maakte het een doorstart onder de nieuwe Turkse eigenaar Eroğlu Holding.

Verkadekoekjes uit Turkije
De oerhollandse Verkadekoekjes zijn sinds 2014 eigendom van Yildiz. Het Turkse voedingsmiddelenbedrijf kocht United Biscuits – moederbedrijf van Verkade – van private-equitybedrijven Blackstone en PAI Partner.

In het onderstaande overzicht staan de Turks-Nederlandse deals uit de M&A Database sinds 2014. Enkele deals lijken niet echt Nederlands, maar dat zijn Turkse deals waar een Nederlandse vennootschap is gebruikt in de dealconstructie. Ook de Turkse fiscalist heeft de weg naar de Zuidas gevonden.

 

Gerelateerde artikelen